Tussen Zonnehoek en Zonnestraal

3,3 km of 6,0 km of 7,2 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

1 U staat aan het begin van de inrit van de parkeerplaats met uw gezicht naar de weg.

 • Rij en meteen weer over het fietspad richting Hilversum.
 • Koers tot aan de kruising bij P(addenstoel)-20143/002.
 • U rolt richting Lage Vuursche en bereikt de driesprong van fietspaden bij P-20433/001.

Om u heen ziet u de Hoorneboegse heide. In lang vervlogen tijden was hier een open vlakte met daarop een zeer kenmerkende boom als herkenningspunt: een beuk (of boek) met een aparte kromming (hoorn). Hadden wij toen al routes gemaakt, dan schreven we '... en bij de Hoornboek houdt u links aan'. Op zo'n manier ontstond de naam Hoorneboeg.

 • Houd aan langs het bankje en rij tot aan de kruising bij P-62439/002.
 • U gaat ; u komt op de kruising bij P-20730/001.

Let op: inkorters voor 3,3km slaan en rijden het fietspad helemaal uit; u bent terug bij Cafetaria De Egelshoek, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.

2 U koerst naar de volgende kruising.

 • Rij JAN VAN ZUTPHENPAD helemaal uit.

U bent Landgoed Zonnestraal binnengereden. In de jaren '20 van de vorige eeuw is hier een sanatorium voor tbc-patiënten opgericht. Jan van Zutphen was een van de grote initiatiefnemers van dit project Zonnestraal. Nu zijn er in de paviljoens verschillende medische instellingen gevestigd.

 • Rol over de asfaltweg; op de rotonde neemt u de eerste weg .
 • Voor het parkeerplaatsje houdt u aan, tegen de rijrichting in; u rolt langs het witte paviljoen links van u.

Dit is het Mr. H.C. Dresselhuys paviljoen. Het draagt de naam van de secretaris-generaal van het Nederlandsche Roode Kruis die in de jaren '20 van de vorige eeuw de realisering van sanatorium Zonnestraal mede mogelijk heeft gemaakt. In 2003 verkeerde het paviljoen in zo'n deplorabele staat dat het helemaal in de steigers gezet is en ingepakt in witte folie in afwachting van de beslissing van wat ermee moest gebeuren. In 2005 is gelukkig beslist dat restauratie uitgevoerd zou worden. Zie hier het sublieme resultaat.

Neem desgewenst de betegelde ingang naar de Brasserie.

 • Na een links-rechts bochtje koerst u over het tegelpad langs het volgende witte paviljoen, nu rechts van u.

Herkent u iets dat u op TV gezien heeft? In dit pand, het Eventcentrum, werd in 2019 de slotzitting van elke aflevering van de Rijdende Rechter opgenomen.

 • Ga aan het eind het beklinkerde pleintje op.

3  Sla in de richting van de donkere rietgekapte villa.

De villa is in de jaren '10 van de vorige eeuw neergezet als bouwpakket vanuit het Engelse Norwich. Na de dood van de eigenaar is het bij Zonnestraal getrokken; de eerste drie tuberculosepatiënten zijn daar verpleegd tot de bouw van het sanatorium gereed was.

 • Laat de villa links liggen en koers over het klinker- wordt asfaltweggetje tot aan de T-splitsing bij de brede asfaltweg.

Let op: inkorters voor 6,0km gaan en direct terug over JAN VAN ZUTPHENPAD tot aan de kruising met ZUIDERHEIDEWEG. Rol , u komt weer bij de kruising bij P-20730/001. Kies en rij steeds het fietspad helemaal uit; u bent terug bij Cafetaria De Egelshoek, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad. 

 • Rij de asfaltweg helemaal uit.

4 Ga over het fietspad naar de eerste fietspad-afslag rechts bij P-62441/002.

 • Volg dit pad (ZUIDERHEIDEWEG), verderop  over de kruising met JAN VAN ZUTPHENPAD, tot de kruising bij P-20730/001.
 • Kies en volg steeds het fietspad; het brengt u terug bij Cafetaria De Egelshoek, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.
Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.

1 reactie

14 juni 2022   

foto
Reactie
Stevige route over een heuvelende, weidse hei met daarna een lommerrijk landgoed met mooi opgeknapte herstellingsoorden.
Door Hans Doorenbosch


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"