Tussen Zonnehoek en Zonnestraal

rolstoel toegankelijke route - 3,3 km of 6,0 km of 7,2 km

Deze afwisselende rolstoel- en scootmobielroute tussen de bossen van Zonnehoek en Zonnestraal biedt voor elk wat wils. De kortste route voert u met wat pittige klimmetjes over de uitgestrekte Hoorneboegsche Heide en terug langs de bosrand van het Landgoed Zonnestraal. De twee langere routes leiden u ook dat landgoed binnen door het schaduwrijke bos. U ziet de fraai gerestaureerde paviljoens van het voormalige sanatorium. In een daarvan kunt u genieten van wat Brasserie Zonnestraal u te bieden heeft. Daartoe behoort zeker het uitzicht vanaf het terras.

Praktische informatie

U kunt parkeren bij het Cafetaria De Egelshoek. Is daar te weinig ruimte, dan kunt u ook aan de overkant terecht bij Vliegveld Hilversum. Er zijn geen specifieke gehandicaptenparkeerplaatsen.

Eenvoudige horeca vindt u bij het Cafetaria, dat alle dagen van 10 - 20 uur open is. Er is een terras en alleen een eenvoudig buitentoilet. Aan de overkant kunt u terecht in Restaurant Vliegveld Hilversum met een groot terras. Het toilet is wel ruim, maar niet rolstoeltoegankelijk; u zult een paar stappen moeten lopen. Het etablissement is alle dagen vanaf 10 uur open.
Tijdens de twee langere routes komt u langs Brasserie Zonnestraal, open van 10 - 17 uur. Dit beschikt over een rolstoeltoegankelijk toilet (RT), dat u op aanvraag kunt gebruiken. Volgt u alleen de korte route, dan kunt u er voor of na uw tocht uiteraard naartoe rijden.

U gaat alleen over verharde en halfverharde wegen en fietspaden. Er zijn meerdere wildroosters, die niet allemaal een bypass hebben; alleen op de kortste tocht is er maar één rooster, met een bypass. De bypasses die er zijn hebben ook een hekje, dus een begeleider is dan gewenst. Voor de hond is het verstandig een loopmat mee te nemen.
Tijdens de eerste 2km treft u een pittig klim aan van zo'n 400m met een stijging tot 3%. De hele tocht is verder licht glooiend meestal 1% en soms tot 2%.
Op de langste route rijdt u de hele weg Loosdrechtse Bos op het landgoed Zonnestraal uit. Deze weg heeft veelal een afschot tot 2 of 3%. Voor handbewogen rolstoelen kan dat lastig zijn. De weg is breed genoeg om ook vlak te kunnen rijden, maar autoverkeer kan het af en toe nodig maken even de schuine kant te gebruiken.

Op de Hoorneboegsche Heide gunnen veel hondenliefhebbers hun viervoeter een uitje, meestal op de wandelpaden maar ook wel op uw fietspaden. Boven de hei ziet en hoort u regelmatig een vliegtuigje.

Startpunt Tussen Zonnehoek en Zonnestraal

Cafetaria Egelshoek
Noodweg 52
1213 PZ Hilversum

coördinaten: N52.19400 E5.15393

Geschiktheid en zwaarte

Zonder begeleider Met begeleider
Rollator zwaar zwaar
Rolstoel (handmatig) zwaar matig
Rolstoel (motor, 4-wiel) matig matig
Scootmobiel (motor, 3-wiel) matig matig
Driewieler (handmatig) nee nee
Slechtzienden matig matig
Blinden nee matig

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Sommige horeca-drempels, hekjes bij bypass roosters
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg ja
Bankjes onderweg ja
Vooral veel op de eerste 2km
Helling 2,5 - 4% (hellend)
Glooiend parcours, op de eerste 2km soms tot 2,5 à 3% omhoog
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Kan op de asfaltweg in Zonnestraal op de langste route hinderlijk zijn voor handbewogen rolstoelrijders i.v.m. autoverkeer
Obstakels < 2cm
Enkele drempels, met name bij horeca
Minimale doorgang 90.0cm
Wildrooster ja
Wildrooster zelfstandig te passeren nee
Wildrooster grootste afstand tussen spijlen 5 cm
Enkele roosters zonder bypass; neem hondenmat mee
Hekken of sluisjes ja
Hekken of sluisjes zelfstandig te passeren nee
Bij bypasses van sommige wildroosters
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal
Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.

1 reactie

14 juni 2022   

foto
Reactie
Stevige route over een heuvelende, weidse hei met daarna een lommerrijk landgoed met mooi opgeknapte herstellingsoorden.
Door Hans Doorenbosch


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"