Rondje Ockenburgh

5,5 km of 4,6 km of 10,1 km

Aanbieder van de route: Zuid-Hollands Landschap

U start halverwege de parkeerplaats, aan de oprijlaan, vindt u WKP 53.

Komt u met de bus, dan gaat u vanaf de bushalte richting villa Ockenburgh en komt u bij WKP 53.

De route bestaat uit twee delen, die samen de lange route vormen. Beide delen zijn ongeveer 5 km. De route volgt wandelknooppunten (rode pijlen), tenzij anders is aangegeven.

Lees voor het eerste, zuidelijke, gedeelte hieronder verder. Wilt u alleen het noordelijke gedeelte volgen dan begint u te lezen bij het eerste cursief in nummer 3.

1 Volg van WKP 53 de rode pijlen over de grote weg naar WKP 65 en koers daarna schuin naar WKP 27.

De brug rechts leidt naar Pluk!, een stads-, zorg- en kinderboerderij waar altijd wat te doen is. Zelf plukken is natuurlijk het leukst, maar proeven en kopen kan ook. Of zoek voor wat lekkers een plaatsje in de lunchroom.
Op het terrein start ook een wandelpad door een heemtuin met typisch Zuid-Hollandse landschappen (niet geschikt voor rolstoelen). Langs de sloten kun je kikkers, padden, schildpadden en zelfs ijsvogels spotten.
Voor kinderen is er een speurtocht – altijd prijs! Het rolstoeltoegankelijke toilet is het medewerkerstoilet en dat is op verzoek te gebruiken.

 • Voor de ingang van Pluk! volgt u het pad.
 • Na 50m rijdt u schuin naar het tegelpad (dit wijkt af van de rode pijlen) en u maakt een scherpe bocht .
 • Rij circa 300m over het tegelpad langs de drukke weg tot voorbij de brug.

2 Toer weer via de rode pijlen naar de knooppunten 27 - 58 - */**15.

*Let op: in Vroondaal richting WKP 15 is de rode pijl bij het bord Dirk van Wassenaarlaan slecht zichtbaar; deze staat aan de linkerkant op de paal.

**Vanaf WKP 58 komt u na bijna 1km langs fundamenten links van het pad. Zij horen bij een middeleeuwse boerderij genaamd Huis de Camp. Bijzonder was dat er een ‘stenen kamer’ naast de stal stond, een teken van welstand. Vanaf de 17e eeuw werd de boerderij uitgebouwd tot een statig landhuis. In 1973 werd alles gesloopt. Informatieborden vertellen het hele verhaal.

**Zo’n 800m verder ziet u paviljoens, parkjes en personeelswoningen. Deze horen bij GGZ-instelling Parnassia. Verderop doemt de Franciscuskerk op, het enige gebouw dat overbleef van het oorspronkelijke ‘krankzinnigengesticht’. De geschiedenis begon in 1891, toen de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders het landgoed Bloemendaal opkocht en er klinieken bouwde. De kerk stond in het midden, want de dominee was minstens zo belangrijk als de dokter. Vanaf oktober 1944 lanceerden de Duitsers vanaf het ontruimde terrein V2-raketten richting Engeland. Door mislukte lanceringen en geallieerde bombardementen ontstond grote schade aan de gebouwen.

3 Voor de kerk slaat u en bij WKP 15 koerst u richting WKP 18 tot bij de voorrangsweg.

 • Sla , steek na 200m over en volg vanaf het boswachtershuisje de doorgaande weg 800m (u wijkt af van rode pijlen).
 • Bij de oprijlaan van Ockenburgh rolt u naar WKP 53.

Hier begint deel 2 van de route. U passeert de parkeerplaats en kunt ervoor kiezen om te stoppen of ook het tweede gedeelte van de route te volgen.

 • De volgende etappe gaat naar de knooppunten *46** - 18 - 16 – 47 - ***30.

*Er zijn grote boomwortels net na WKP 53 richting knooppunt 46 (een onverhard zandpad). Deze zijn eenvoudig te omzeilen door even door te rijden naar het bord 'welkom op landgoed Ockenburgh'. Sla op het verharde pad.

**Kort voorbij WKP 46 krijgt u de villa in zicht. Voor horecabezoek koerst u en op de oprijlaan . Keer na uw bezoek terug naar dit punt.

***Ga bij de ingang van het vakantiepark nog even op het fietspad, draai op de T-splitsing scherp en meteen .

4 Bij WKP 30 koerst u richting 17 en 3.

Vanaf de top van de duinen kijk je links uit over de Zandmotor. In 2011 is hier veel zand opgespoten, dat daarna door de stroming langs de kust is verspreid. Zo helpt de natuur bij het versterken van de kustverdediging. Tegelijk profiteert ook andere natuur: er vormen zich nieuwe duinen en bij laagwater speuren allerlei vogels naar voedsel. Met wat geluk ligt er zelfs een zeehond op een zandbank uit te buiken.

 • Vanaf  WKP 3 rijdt u circa 200m richting 62 tot de kruising met MACHIEL VRIJENHOEKLAAN.
 • Steek over (u wijkt af van rode pijlen) en rolt  op SCHAPENATJESDUIN.
 • Ga even verder met de bocht mee naar rechts en daarna vóór sporthal Ockenburgh .
 • Vervolg de asfaltweg tot u rechts kunstwerk de ronde puinbal ziet.

De naam Puinduinen komt van het stadspuin dat de gemeente Den Haag in de jaren zestig heeft laten storten. Een deel daarvan was afkomstig van huizen die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers waren gesloopt voor de aanleg van de Atlantikwall. Aan de andere kant van de hoge duinenrij is van een deel van dat puin een groot, rond kunstwerk gemaakt. 

5 Ga  over het asfaltpad (WIJNDAELERDUIN) tot de splitsing met het fietspad.

 • Sla en rij via WKP 47 naar de knooppunten 16 - 91.

Het was rond 1650 dat de dichter Jacob Westerbaan aan de rand van Den Haag een landgoed Ockenburgh liet aanleggen. Het voorname landhuis van toen staat er niet meer: het werd in 1851 vervangen door de huidige villa Ockenburgh met koloniaal aandoende details. Destijds mocht het publiek slechts één keer per jaar het landgoed op. Dat veranderde toen de gemeente Den Haag in 1931 Ockenburgh aankocht. In 1954 kwam er een camping op het terrein en werd de villa verbouwd tot jeugdherberg. Nu kunt u hier terecht in een sfeervol restaurant met heerlijk terras.

Rond het landhuis lag oorspronkelijk een strakke tuin met rechthoekige bloemperken en buxushagen. Daarvan is alleen de kaarsrechte oprijlaan over. In de 19de eeuw maakte de tuin plaats voor een romantisch landschapspark dat zo veel mogelijk als ‘wilde natuur’ moest ogen.
Bij de Zwitserse Partij (achter de omheinde Koeweide) is dat goed gelukt: dit stukje met oude duinen en majestueuze beuken kan zo doorgaan voor een miniatuur berglandschap.

 • Volg ruim 150m richting 46 tot na de tweede witte brug.

Wilt u de horecagelegenheid in de villa bezoeken dan koerst u en op de oprijlaan RA. Terug heeft u de keuze: óf terugkeren naar de brug óf de oprijlaan uitrijden tot de parkeerplaats.

 • Rol (u wijkt af van rode pijlen).
 • Steek de toegangsweg naar Ockenburgh over en ga tot u bij de parkeerplaats WKP 53 ziet, eindpunt van deze route van Het Zuid-Hollands Landschap.

Hopelijk heeft u genoten van een heerlijke tocht!

Met dank aan de aanbieder Zuid-Hollands Landschap en de bewerker(s) Quirine en Bruun Feijen en aan de controleur(s) Fieke Krikhaar.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"