Wandelroute Broekhuizen

rolstoel toegankelijke route - 2,0 km of 2,4 km

Het rolstoelpad Wandelroute Broekhuizen van Staatsbosbeheer ligt aan de zuidrand van de Utrechtse heuvelrug. Daardoor komt u zowel door een (park)bos als langs weilanden met schapen. En in het midden troont Kasteel Broekhuizen, ooit begonnen als ridderhofstad in de Middeleeuwen en nu uitgegroeid tot een landhuis waarin onder de naam Parc Broekhuizen een luxe hotel-restaurant resideert. U kent de omgeving vast wel uit de eerste vier seizoenen van het culinair óók hoogstaande programma Heel Holland Bakt. Het goed begaanbare wandelpad voert u langs alle aspecten van het park, inclusief enkele fragmenten van de geschiedenis.

Praktische informatie

Het startpunt is een klein parkeerterrein met twee gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen. Is dit parkeerterein vol, rij dan naar Broekhuizerlaan 2: vlak voor Parc Broekhuizen is een tweede parkeerterreintje - zonder gereserveerde plaatsen - waar u ook kunt starten. Vanaf hier is de route 2,0km doordat u het heen-en-weertje naar het officiële startpunt links kunt laten liggen. Is ook dat parkeerterrein vol, lees dan in de routebeschrijving de overige opties.

U volgt de witte pijltjes op de blauwe vierkantjes. Wanneer u het park na het sluisje even moet verlaten over de asfaltweg, ontbreekt het pijltje naar rechts. Ga 50m naar rechts en pak bij het tweede sluisje de route weer op.
Bij het bolle bruggetje en de helling is de hulp van een begeleider verstandig.
Er zijn twee rolstoeltoegankelijke picknickbankjes, 500m en 1,2km na de officiële start.
In de chique Bistro Lof (200m het park in over de inrit bij Parc Broekhuizen) bent u weliswaar welkom, maar voor het toilet moet men daar een smalle en steile trap op. Ons is verzekerd dat het mogelijk is met een golfkarretje naar het Parc hotel gebracht te worden, waar wel een toilet bereikbaar is. Een goede mogelijkheid is ook dat u na uw tocht naar Restaurant Darthuizen rijdt, 900m vanaf het startpunt. U bent daar welkom voor een consumptie; er is een rolstoeltoegankelijk toilet (RT).

Voor meer informatie over deze tocht kijkt u op de site van Staatsbosbeheer. De restanten van de stormschade in 2021 zijn weer opgeruimd.

Tip: U kunt deze tocht prima combineren met de Wandelroute Natuur zonder Drempels, 3,3km rijden vanaf de parkeerplaats Broekhuizen.

Startpunt Wandelroute Broekhuizen

P Broekhuizen
naast Middelweg 85
3956 TL Leersum

coördinaten: N52.01200 E5.40784

Geschiktheid en zwaarte

Zonder begeleider Met begeleider
Rollator zwaar zwaar
Rolstoel (handmatig) zwaar matig
Rolstoel (motor, 4-wiel) matig matig
Scootmobiel (motor, 3-wiel) matig matig
Driewieler (handmatig) nee nee
Slechtzienden matig matig
Blinden nee matig

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering ja
Donkerblauw vierkant met witte pijl
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Pittige helling 4%
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Na 500m 1 picknickbankje; 2 bankjes moeilijk bereikbaar
Helling 2,5 - 4% (hellend)
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Door ruime padbreedte geen probleem
Obstakels < 2cm
Bolle brug 3%; opgang naar asfaltweg drempel 1cm
Minimale doorgang 120.0cm
Hekken of sluisjes ja
Hekken of sluisjes zelfstandig te passeren ja
Doorgang sluis 120cm
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal
Goed begaanbaar
Met dank aan de aanbieder Staatsbosbeheer en de bewerker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Foeke Jan Reitsma.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"