Heidetuin en Klein Lourdes

1,1 km of 1,5 km of 1,9 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Bent u met de bus gekomen? Ga dan naar het zebrapad. Kwam u uit de richting Zeist, dan gaat u het halfverharde pad op; kwam u uit de richting Driebergen, steek dan over en ga tussen de betonnen paaltjes door. Lees verder bij nummer 1, het derde bolletje: 'Op de eerste kruising koerst u ...'

1 U staat bij de inrit van de parkeerplaats met uw gezicht naar de straat.

 • Rij over het halfverharde voetpad tot aan het zebrapad vlak voor de bushalte.
 • Steek over en ga  tussen de betonnen paaltjes door.
 • Op de eerste kruising koerst u  het halfverharde pad in naar de T-splitsing; links ziet u een bankje, evenals 25m rechts van u.

U heeft een fraai uitzicht op de heidetuin. De tuin is in 1953 als experiment aangelegd op een open plek die was ontstaan na de zware februaristorm. De heide groeide steeds verder en uiteindelijk kreeg de tuin zelfs internationale bekendheid.

 • Rol  door de heidetuin, onverharde afslagen schuin naar rechts negerend, tot aan de driesprong. Het linker pad leidt de tuin uit en het andere gaat naar het bruggetje.

Let op: inkorting a kiest u als u, zonder de boskapel te bezoeken, meteen verder wilt gaan door de tuin; lees verder bij nummer 3. Het boskapel heen-en-weertje gaat over bospaden en is in totaal circa 400m.

2 U verlaat  de heidetuin en rolt  over de kruising en over het bruggetje.

 • Sla direct na het bruggetje .
 • Kies op de driesprong en draai met een ruime bocht de eerste afslag in. U bent bij de boskapel in de vorm van een grot.

De grot is een van de overblijfselen van het rijke roomse leven dat Driebergen vanaf begin 19de eeuw overspoelde. Een katholieke ondernemer kocht het landgoed Sparrendaal en liet zijn eigen katholieke dorp Rijsenburg bouwen. Sparrendaal was een tijdje de residentie van de Utrechtse aartsbisschop Joannes Zwijssen, die in 1856 opdracht gaf tot de bouw van een seminarie. Priesterstudenten richtten de ‘grot’ - een halfrond bemost bouwsel van gestapelde stenen - begin 1900 op, als een kopie van de Franse grot waarin de heilige maagd in 1858 aan het herderinnetje Bernadette Soubirous zou zijn verschenen.

 • Keer om na uw bezoekje aan de grot, rol terug naar de driesprong en dan naar het bruggetje.
 • Ga eroverheen en rij  over de kruising naar de driesprong in de heidetuin;  u was hier eerder.

3 Koers naar en over het bruggetje en sla direct .

In de heidetuin zijn circa 150 soorten heide bijeengebracht, waarvan er altijd wel enkele in bloei staan. Het tuinlandschap is verder verfraaid met een groot assortiment varens, rododendrons en diverse soorten naaldbomen en berken.

 • Op de schuine kruising kiest u scherp  en u volgt  het halfverharde pad tot de schuine kruising bij het bruggetje.
 • Houd schuin aan.
 • Na een paar slingertjes buigt u met het pad mee naar .
 • U verlaat de heidetuin en komt op een asfaltweggetje.

Let op: Inkorting b kiest als u het routedeel rond de Eendenplas (circa 400m) niet wilt volgen;  ga over het asfaltweggetje naar de doorgaande weg. Rij over het fietspad naar het zebrapad en de bushaltes; voor de bushalte richting Zeist steekt u over. Wilt u terug naar de auto? Steek over en koers  over het voetpad tot de ingang van de parkeerplaats.

Let op: om de parkeerplaats te bereiken kunt u aan het eind van het asfaltweggetje beter niet de (iets inkortende) oversteek gebruiken, omdat de middenberm erg smal is en de opgang aan de overkant een lastige drempel bevat. Kies de beschreven route over de zebra om de vaak drukke weg veilig te kruisen.

4 Steek het asfaltweggetje schuin  over en neem schuin  het fietspad het bos in.

 • Op de omgekeerde Y-splitsing van fietspaden houdt u  aan.
 • U komt al gauw bij de Y-splitsing van halfverharde paden met een kruisend bospad.
 • Kies de rechter halfverharde tak.
 • Volg dit pad steeds met een wijde boog met de klok mee om de Eendenplas heen.
 • Met een haakse bocht naar links komt u bij het fietspad langs de doorgaande weg.
 • Langs Paddenstoel 62488/003 steekt u fietspad en weg voorzichtig over.
 • Ga aan de overkant over het voetpad naar de inrit van de parkeerplaats, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.

Let op: busreizigers volgen na het oversteken het voetpad tot aan de bushalte.

Wilt u met uw meegenomen broodjes en koffie (en de hond) nog een extra heen-en-weertje (van maximaal 500m) langs het hondenlosloopgebied maken? Rol dan de inrit van de parkeerplaats op en kies direct schuin het fietspad. Na circa 130m ziet u de eerste picknicktafel langs het bospaadje schuin ; misschien is dit door wortels telastig te berijden. Vervolg voor de tweede tafel het fietspad en neem de eerste afslag ; dit pad is goed begaanbaar. Vanaf beide tafels kunt u met de hond het grasveld op - vanaf de eerste wat lastiger dan vanaf de tweede. Ga via het fietspad terug naar de parkeerplaats.

 

 

 

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.

2 reacties

7 mei 2023   

foto
Reactie
Nooit kon ik door de heidetuin, maar nu via het nieuwe pad wel! Het was leuk de bosgrot met Maria en de Eendenplas ook te bezichtigen. Echt de moeite waard, deze gewijzigde tocht. En fijn dat onze Birka nog even kon ronddartelen.
Door Coby

17 mei 2022   

foto
Reactie
Met volle teugen genoten van alles wat bloeit en groeit in de Heidetuin. Wat een kleurenpracht. Een aanrader!
Door Mirjam


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"