Vogelkijkpunt Prins Hendrik Zanddijk

rolstoel toegankelijke route - 1,0 km

De drie kilometer lange strook opgespoten zand - de Prins Hendrik Zanddijk - tussen de veerhaven en de haven van Oudeschild op Texel vormt een nieuw natuurparadijsje voor vele vogels. Het jarenlang omstreden project van dijkverzwaring heeft uiteindelijk tot dit compromis geleid. Het gebied is alleen toegankelijk voor wetenschappers, maar bijna een kilometer voor Oudeschild is een futuristisch en zeer ruim vogelkijkpunt gebouwd. Dit is wél voor iedereen toegankelijk en u kunt er gemakkelijk komen om te genieten van het uitzicht over de Waddenzee en de zandplaten waar vogels als dwergsterns, scholeksters en bontbekplevieren maar soms ook lepelaars en steltlopers te spotten zijn. U mag zelfs op robben hopen.

Praktische informatie

De parkeerplaats vindt u 300m ten oosten van Redoute 12 maar wordt niet als zodanig aangegeven. De open halfverharde plek aan de dijk, bij een trap met aan beide zijden een fietspad op- en afgang, rijdt u op via de grijze klinkerstrook. Er zijn geen specifieke gehandicaptenparkeerplaatsen.
De dichtstbijzijnde horeca- of toiletvoorzieningen vindt u aan de haven in Oudeschild. Navigeer naar Haven 10 (Oudeschild) voor het gezellige Café Restaurant De Kombuis; er is een rolstoeltoegankelijk toilet (RT). Men helpt u graag met een drempelhulp als de drempel te hoog is. U kunt ook - gratis - gebruikmaken van de voorzieningen in het toiletgebouw van de Haven Oudeschild, eveneens met een zeer ruim RT; het is in mei t/m september in elk geval alle dagen open tussen 9 en 16 uur; in april en oktober door de weeks ook, maar in het weekend slechts tot 13 uur.

Op het uitkijkpunt is een vaste, hangende telescoop gemonteerd, bereikbaar voor wie minstens 1,70m lang is. Een wankel opstapje maakt hem ook voor kinderen bruikbaar. Zittend in uw voertuig kunt u met uw eigen scoop of kijker rondspeuren, vanaf elk gewenst punt op het zeer ruime plateau.
Het uitkijkpunt is een winderige plek. Zorg voor goed beschermende kledij.

Startpunt Vogelkijkpunt Prins Hendrik Zanddijk

P Prins Hendrikzanddijk
300m Oost van afslag naar Redoute 12
1797 SX Den Hoorn (Texel)

coördinaten: N53.03020 E4.81953

Geschiktheid en zwaarte

Zonder begeleider Met begeleider
Rollator zwaar matig
Rolstoel (handmatig) zwaar matig
Rolstoel (motor, 4-wiel) matig matig
Scootmobiel (motor, 3-wiel) matig matig
Driewieler (handmatig) nee nee
Slechtzienden matig matig
Blinden nee matig

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Hekje van en naar parkeerplaats
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg nee
Helling 2,5 - 4% (hellend)
De dijk op en af
Dwarshelling Geen
Obstakels Egaal
Minimale doorgang 100.0cm
Hekken of sluisjes ja
Hekken of sluisjes zelfstandig te passeren nee
Eén hekje aan het begin
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal
Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.

1 reactie

6 juni 2023   

foto
Reactie
Prettig in de schaduw, prachtig uitzicht en veel wind. De moeite waard!
Door Anneke


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"