Veenhuizen boeit

rolstoel toegankelijke route - 1,3 km of 2,4 km

Deze rolstoelroute geeft u een boeiend beeld van Veenhuizen, een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Het is een voormalige dwangkolonie, waar veel Rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden. Rechte lanen en statige panden met stichtelijke bedoelde namen als Toewijding, Controle en Bitter en Zoet. In vele panden zijn musea, ateliers en sfeervolle eet- en drinkadresjes gevestigd, maar het is ook nog een levend dorp.

Veenhuizen was één van de Koloniën van Weldadigheid, opgericht begin 19e eeuw om de situatie van de in de Franse tijd sterk verarmde bevolking te verbeteren. Naast vrij koloniën waren er ook onvrije waar bedelaars en landlopers maar ook 'asociale gezinnen' opgesloten werden. Veenhuizen was zo'n onvrije kolonie, feitelijk een grote gevangenis. In de 20e eeuw werd de kolonie geleidelijk opgeheven maar pas in 1981 werd het dorp vrij toegankelijk. In 2021 heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Praktische informatie

U kunt parkeren op het parkeerterrein aan de Hospitaalweg, tegenover Hotel Bitter & Zoet. Er zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen.

De route is per bus te bereiken. U moet dan de bus verlaten bij halte Generaal van de Boschweg, Veenhuizen. Hiervandaan is het ongeveer 800m naar de route.

De horeca bij de start, Bitter en Zoet, is dagelijks geopend (behalve 31/12 en 1/1) van 8 tot 22 uur. Het restaurant beschikt over een rolstoeltoegankelijk heren- en damestoilet (RT) met steunbeugels.
Onderweg is er in het Gevangenismuseum een rolstoeltoegankelijk toilet bij de entree en ook een bij de horeca. Deze toiletten zijn zonder toegangskaart voor het museum te gebruiken. Het museum en het restaurant zijn geopend di-zo tussen 10 en 17 uur.

De route is goed te combineren met de route Wandelroute voormalige kampen Oranje en Ybenheer, die in Fochteloo start. Het is een kwartiertje rijden met de auto.

Startpunt Veenhuizen boeit

Hotel Restaurant Bitter en Zoet
Hospitaallaan 16
9341 AH Veenhuizen

coördinaten: N53.04260 E6.39195

Geschiktheid en zwaarte

Zonder begeleider Met begeleider
Rollator licht licht
Rolstoel (handmatig) licht licht
Rolstoel (motor, 4-wiel) licht licht
Scootmobiel (motor, 3-wiel) licht licht
Driewieler (handmatig) nee nee
Slechtzienden licht licht
Blinden nee licht

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst nee
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling 0% (vlak)
Dwarshelling Geen
Obstakels Egaal
Minimale doorgang 120.0cm
Ondergrond
Verhard wegdek
Asfaltweggetjes en klinkerpaden
Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Jos Baardemans en Joke Baardemans en aan de controleur(s) Foeke Jan Reitsma.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"