een moment geduld...

Ommetje Paleiskwartier

2,2 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 5 juli 2022

Startpunt

NS station 's-Hertogenbosch
Stationsplein
5211 BM 's-Hertogenbosch

coördinaten: N51.69050 E5.29388

Introductie

Deze rolstoelroute laat u kennismaken met de moderne architectuur in het Bossche Paleiskwartier. De wijk is vanaf het begin van deze eeuw ontwikkeld van een voormalig industrieterrein tot een levendige mix van wonen, werken en studeren. De route start in het historische centrum van de 's-Hertogenbosch. U steekt het spoor over en komt in een compleet nieuwe wereld met levendige pleinen en opvallende, soms zelfs regelrecht futuristische, gebouwen. Net voordat u het spoor weer kruist, kunt u rond de Hofvijver pauzeren bij een van de horecagelegenheden. Na het spoor gaat u door Het Zand, een vroeg 20e-eeuwse wijk, weer terug naar het station.

Praktische informatie

De route start bij het Centraal Station van 's-Hertogenbosch. Kiest u ervoor met de auto te komen dan kunt u parkeren in parkeergarage Paleiskwartier (Hugo de Grootlaan 84, 5223 LC 's-Hertogenbosch), die aan de route ligt. Hou, zoals in alle grotere steden rekening met stevige tarieven. In deze garage zijn gehandicaptenparkeerplaatsen en rolstoeltoegankelijke toiletten (RT) aanwezig. Daarnaast kunt u met een gehandicaptenparkeerkaart op openbare parkeerplekken én gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Maak dan gebruik van de slimme parkeerapp. Lees hier hoe dat werkt.

Onderweg vindt u in de luchtbrug van het Centraal Station een (betaald) rolstoeltoegankelijk toilet. Verder zijn er onderweg geen rolstoeltoegankelijke toiletten.
Langs de route is voldoende horeca te vinden. Er zijn in het gebied veel bankjes en zitranden aanwezig waar u met een rolstoel bij kunt komen.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst nee
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Voldoende aanwezig, de tussenafstand kan wel enkele honderden meters zijn
Helling < 2,5% (licht hellend)
Een enkele korte helling om kleine hoogteverschillen te overbruggen
Dwarshelling Geen
Minimale helling vanwege afwatering verharding
Obstakels Egaal
Minimale doorgang 120,0cm
Ondergrond
Verhard wegdek
Circa 350m over kleine kinderkopjes

Routebeschrijving

Als u parkeert in parkeergarage Paleiskwartier, verlaat dan de garage aan de HUGO DE GROOTLAAN. U gaat  naar de kruising en slaat weer , STATENLAAN. Lees verder bij het laatste bolletje van nummer 1: ‘Rij tot …’

1 Op het station neemt u uitgang Paleiskwartier.

 • Via de Stationspasserelle daalt u met de lift af naar het straatniveau.

Is de lift aan de kant van het Paleiskwartier buiten bedrijf dan gaat u naar de lift bij de uitgang Stationsplein. Op het plein aangekomen volgt u de gebouwen links tot de kruisende weg. U rolt linksaf en aan het eind van het blok gaat u weer linksaf. U volgt het trottoir door de tunnel. Als u uit de tunnel bent neemt u het voetpad naar links en gaat tussen de gebouwen door naar het plein. U steekt het plein recht over en steekt de weg over. U rijdt rechtsaf tot voorbij het Paleis van Justitie. Lees hieronder verder bij het tweede bolletje: 'U rijdt ...'.

U bent in het Paleiskwartier, een moderne wijk die sinds het begin van deze eeuw ontwikkeld wordt, deels op een voormalig industrieterrein. Wonen en werken worden hier gecombineerd. Enkele markante gebouwen zijn rechts La Tour, het hoofdkantoor van Van Lanschot Bankiers en links het Paleis van Justitie dat onder meer de rechtbank en het gerechtshof huisvest.

 • Steek na 40m de weg over en ga tot voorbij het Paleis van Justitie.
 • U rijdt over de klinkers, HET RECHTE PAD.
 • Op het pleintje bij het vrijstaande RIVA-gebouw met de gebogen gevel draait u en u rijdt tot de kruising.

U kunt hier even voor een rondje over het MERCATORPLEIN, waar onder andere het nieuwe gebouw van het Stedelijk Gymnasium staat.

 • U volgt het voetpad rechts van het muurtje met de buis.
 • Steek HUGO DE GROOTLAAN over.

Staat uw auto in parkeergarage Paleiskwartier? Dan bent u aan het einde van deze route van Onbeperkt op Pad.

 • Steek daarna STATENLAAN over en neem achter de plantenbak het trottoir.

2 Rij tot het tweede glazen gebouwtje links.

Let op: de route gaat hierna over een strook met kinderkopjes van zo'n 200m. Als alternatief kunt u ook uw weg vervolgen.

 • Steek schuin over.
 • U steekt door naar het voetpad langs het water en draait .

De vijver is aangelegd op het dak van de parkeergarage. Aan de overzijde van het water staat een tiental gebouwen met opvallend gebogen gevels, Armada genoemd. De gevels zijn uitgevoerd in hout en staal. De architect heeft zich bij de vorm laten inspireren door de galjoenen van de Spaanse Armada. Dat de expeditie van de Armada een complete mislukking was, heeft bij de keuze van de naam blijkbaar niet meegewogen.

 • Volg het voetpad tot het einde en ga .
 • U gaat om het water, de Hofvijver met daarin de Jheronimustoren, heen.
 • Bij de Paleisbrug gaat u met de lift omhoog en steekt verderop de sporen over.

Als de lift buiten gebruik is, draait u om en gaat , VIJVERLAAN. Op de T-splitsing gaat u rechtsaf. Rij het pad uit. U volgt het rijwielpad (tweerichtingsverkeer!) . U gaat onder de weg en onder het spoor door en rijdt door tot de verkeerslichten. U gaat tussen de twee gebouwen door en passeert de trap aan de rechts. Lees hieronder verder bij het laatste bolletje: 'Halverwege de zebra..'.

 • Aan de overkant maakt u een U-bocht.
 • Halverwege de zebra steekt u schuin over en u blijft op de straat.

3 Volg deze stille straat.

 • Bij de ingang van P+R Station 's-Hertogenbosch steekt u de weg over.
 • U vervolgt MAIJWEG tot de kruising met COLVENIERSTRAAT.
 • Sla en volg de weg langs het busstation.
 • Links van u ziet u het station, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Evert Jan Verburg en aan de controleur(s) José van Vonderen en Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart