een moment geduld...

Keizerlijke Paden

1,5 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 15 maart 2023

Startpunt

P bij Huis Doorn
t.o. Langbroekerweg 13
3941 MS Doorn

coördinaten: N52.03120 E5.34516

Introductie

Deze korte rolstoelroute voert u door het park dat bij Huis Doorn hoort. Het Huis - een voormalige ridderhofstad en kasteel - diende van 1920 tot 1941 als woning voor de Duitse ex-keizer Wilhelm. Het bijbehorende landsgoed is fraai onderhouden en voor een deel voorzien van halfverharde paden; hierover gaat de route. U komt langs het Huis, de Oranjerie en een paviljoen met wisselende exposities; van deze drie is het Huis helaas niet rolstoeltoegankelijk. Langs de route treft u regelmatig bankjes aan, die een fraai en rustgevend uitzicht bieden.

Praktische informatie

Parkeren op de buitenring van de parkeerplaats is gratis; er zijn twee gehandicaptenparkeerplekken. Op de binnenring - voor betalende bezoekers van Museum Huis Doorn of Paviljoen - is parkeren alleen gratis als de slagboom bij aankomst open staat. Gaat de slagboom voor u open en achter u dicht, dan moet u bij de kassa in het poortgebouw een uitrijmunt halen; dit kan ook bij de horeca in het park, de Oranjerie - check wel de openingstijden op de site. De kassa is door een stijl trapje niet toegankelijk voor wie slecht ter been is; een begeleider is noodzakelijk.
Huis Doorn is per OV bereikbaar; de aanlooproutes vanaf de verschillende haltes (Huis Doorn en Centrum) vindt u boven de routebeschrijving.

Het museum Huis Doorn is niet toegankelijk voor rolstoel/scootmobiel - en rollatorgebruikers. Het Paviljoen (entree € 8.- of Museumjaarkaart) is na een kleine drempel geheel rolstoeltoegankelijk en heeft een rolstoeltoegankelijk toilet (RT). In Huis Doorn kunt u wél de museumwinkel en een RT bezoeken, beide in het souterrain en gratis. U hebt een begeleider nodig die aan een medewerker vraagt de rolstoellift - buiten bij de ingang - in werking te stellen en om een drempel van circa 3cm te overwinnen.

De Oranjerie heeft een ruim en met de rolstoel goed bereikbaar toilet, dat echter niet compleet rolstoeltoegankelijk is. Het gebouw heeft ook enkele drempels van maximaal 3cm.

Tip: U kunt deze tocht prima combineren met de route Rondje Helenaheuvel in de Kaapse Bossen, 2,2km rijden vanaf de parkeerplaats Huis Doorn.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Drempels bij horeca en Paviljoen, max 3cm; trapje bij kassa; rolstoellift museumwinkel en RT
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling 0% (vlak)
Dwarshelling Geen
Obstakels < 2cm
Alleen bij gebouwen soms 3cm
Minimale doorgang 100,0cm
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal

Routebeschrijving

Aanrijroute vanaf de bushalte Huis Doorn westzijde: u rijdt achter het bushokje langs en langs de parkeerplaats naar de inrit van Huis Doorn. Lees verder bij nummer 1, eerste bolletje: 'Ga onder de poort door ...' Vanaf halte Huis Doorn oostzijde: u rijdt circa 30m verder in de rijrichting van de bus, steek over bij het zebrapad en sla ; volg nu de aanwijzingen bij halte Huis Doorn westzijde.

Vanaf bushalte Centrum zuidzijde: ga achter de halte over de hobbelklinkers en direct over het kerkplein naar het rijtje kleine huisjes. Rol voor de huisjes langs en rij de eerste weg over de rode klinkers of de stoep helemaal uit. Stuur ; volg verder de aanrijroute van bushalte Huis Doorn westzijde. Van halte Centrum noordzijde: ga achter de bushalte over het rode fietspad naar de fiets- en voetgangersoversteek. Steek voorzichtig over. Lees verder bij de aanrijroute vanaf bushalte Centrum zuidzijde: ‘ga (...) over de hobbelklinkers en direct …’

1 U verlaat het parkeerterrein en gaat naar de inrit van Huis Doorn.

  • Koers onder de poort door. U komt op de beklinkerde kruising.
  • U rolt over de brede onverharde weg.

Vanaf hier heeft u goed zicht op het landhuis. Oorspronkelijk werd het in de dertiende eeuw als waterburcht gebouwd. Deze is in 1322 verwoest en later in andere vorm herbouwd. In 1536 werd het een ridderhofstad. De huidige vorm kreeg het landhuis na veel verbouwingen in 1796. Een aardig onderkomen voor de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, die het in 1919 als banneling kocht en in 1920 betrok. Voor het verhuizen gebruikte hij 64 treinwagons. Hij woonde er tot zijn dood in 1941.

  • Neem de eerste afslag langs het bankje naar de kruising.
  • Rij tot aan de schuine T-splitsing.

De foto's langs het pad bereiden u voor op de vaste tentoonstelling over WO II in het Paviljoen.

  • Kies . U komt op de ruime veelsprong bij het Paviljoen.

De opvallende klokkentoren kreeg de Keizer toen hij 70 werd in 1929. De erachter staande garage had hij zelf een jaar eerder laten bouwen. U ziet een afbeelding van zijn geliefde en kostbare auto rechts van het gebouw. De garage werd eind vorige eeuw geïntegreerd in het nieuw gebouwde Paviljoen.

  • Rij haaks over het stukje asfalt dat overgaat in een halfverharde laan en neem het eerste pad richting Oranjerie.
  • Negeer het eerste pad rechts en rol door naar de beklinkerde ingang van de Oranjerie.

Het gebouw werd bij de laatste verbouwing (1796) van het Huis als koetshuis neergezet. Een halve eeuw later is het omgevormd tot oranjerie. Keizer Wilhelm maakte het tot stalling en gastenverblijf en in de jaren '50 daarna werd het verpacht en als restaurant in gebruik genomen. Het is een fraaie plek om even te vertoeven.

2 U rolt ruim 10m en gaat het klinkerpad op.

  • Volg dit pad met de haakse bocht naar rechts en kies het halfverharde pad.

Rechts in de verte ziet u het Mausoleum, waarin het lichaam van Wilhelm II werd bijgezet.

Langs het paadje ziet u drie beelden waarvan het laatste, getiteld 'Undine en de Visser', echt indrukwekkend is. Max Unger (1854 - 1918) maakte het in 1883 in Rome, geïnspireerd door Goethe's  gedicht 'Der Fischer' over een visser die aan de waterkant zit als er plotseling een waternimf naar boven komt. Zij verleidt de visser met haar woorden en zang om zijn wereld op te geven en mee naar haar waterwereld te gaan. Het beeld toont treffend de spanning tussen haar verleidelijkheid en zijn aanvankelijke aarzeling. Maar hij zal meegaan...

  • Vanaf het beeld van Unger gaat u terug en over de klinkers naar het halfronde hoofdpad.
  • Rij en meteen weer naar en door het hek om het kasteeleiland te bezichtigen.

Ook als het hek dicht is, is het de moeite waard even van nabij te kijken naar het fraaie smeedijzeren, laat 18de-eeuws hekwerk. Het is opgebouwd uit twee open pijlers op vierkante grondslag waarin blad- en kelkmotieven zijn verwerkt. De pijlers worden bekroond door een lantaren. Tussen de pijlers twee draaibare vleugels met in- en uitzwenkende spijlen, waartussen bloemkelken zijn verwerkt. Aan weerszijden bevindt zich een voluut- of spiraalvormig zijstuk.

  • Keer terug naar het halfronde pad en ga naar de brede halfverharde laan; kies  .
  • Volg de brede laan met de bocht naar ; hij leidt u steeds naar de poort en eronderdoor.
  • U stuurt aan het eind van de inrit terug naar de parkeerplaats, einde van deze route van Onbeperkt op Pad.
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart