een moment geduld...

Stadswandeling Delft

3,0 km

Aanbieder van de route: De Zonnebloem

Laatst gewijzigd: 18 mei 2025

Startpunt

Kobus Kuch
Beestenmarkt 1
2611 GA Delft

coördinaten: N52.01130 E4.36201

Introductie

Deze rolstoeltoegankelijke route voert u door het oudste gedeelte van Delft. De stad is in de hele wereld bekend om zijn Delftsblauwe aardewerk en om de 17e-eeuwse kunstschilder Johannes Vermeer. Voor Nederlanders is de Nieuwe Kerk in de stad bekend als begraafplaats van leden van het Koninklijk Huis.
De route komt langs de meest markante gebouwen in de stad: Nieuwe en Oude Kerk, Stadhuis, Museum Prinsenhof en Molen de Roos. Ook het Bagijnhof wordt bezocht.
De smalle en meest autoluwe straatjes in de route zijn goed begaanbaar voor rolstoelen. Wel moet u de straatjes in deze studentenstad delen met talrijke fietsers die overigens zonder moeite om u heen cirkelen.

Praktische informatie

Parkeren is mogelijk op de parkeerplek tegenover Nieuwe Langendijk 1, 2611 VG of in de Marktgarage met als adres Willem Naghelstraat 1
2612 XD Delft. Daar zijn drie gehandicaptenparkeerplaatsen. Zie voor het parkeerbeleid op Parkeren voor gehandicapten.

Ook is het mogelijk om te starten vanaf NS station Delft. Hier is een rolstoeltoegankelijk toilet (RT).

Onderweg komt u langs het Vermeer Centrum Delft met RT waar toeristische informatie verkrijgbaar is.

Ook komt u langs Museum Prinsenhof met RT dat in 2027 weer toegankelijk voor het publiek zal zijn.

Veel informatie is te lezen op de bruine bordjes die op veel panden bevestigd zijn.

De route is een aangepaste versie van hoe deze bij de Zonnebloem voor komt. Daar vindt u ook meer achtergrondinformatie.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst nee
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling 0% (vlak)
Dwarshelling Geen
Obstakels Egaal
Minimale doorgang
Ondergrond
Verhard wegdek

Routebeschrijving

Treinreizigers gaan naar de Stationshal en daarna naar uitgang Centrum. Daar zijn diverse uitgangen; u neemt de draaideur die uitkomt bij de gekleurde brug. Ga deze over en koers vrijwel , POPPESTEEG. Aan het eind volgt u de gracht tot aan huisnr. 147 (OUDE DELFT). Lees verder bij het eerste bolletje van nummer 4: 'Rij verder tot de poort tegenover...'

Heeft u geparkeerd op de parkeerplek tegenover NIEUWE LANGENDYK 1 dan rolt u over de linkerkant van de brug richting de toren. U bent op OUDE LANGENDIJK. Neem daarna  de eerste straat, BURGWAL. Met een bocht naar rechts komt u uit bij het startpunt Kobus Kuch.

Vanuit de Marktgarage koerst u naar de grote ophaalbrug. Ga deze aan de linkerkant over en rij . NIEUWE LANGENDYK wordt na de volgende brug OUDE LANGENDIJK. Neem daarna de eerste straat, BURGWAL. Met een bocht naar rechts komt u uit bij het startpunt Kobus Kuch.

De naam Delft is afgeleid van delven ofwel graven. De stad is ontstaan waar de gegraven waterloop Delf het riviertje de Gantel kruiste. Sinds 1246 heeft Delft stadsrechten.

1 U start op de hoek van BURGWAL 53 met uw rug naar Kobus Kuch. 

  • Steek BURGWAL over en rij
  • U komt langs de Maria van Jessekerk. 
  • Aan het eind draait u JACOB GERRITSTRAAT in. 
  • Volg deze straat tot de korte maar brede brug. 
  • Stuur over OUDE LANGENDYK
  • Even verder komt u links langs de zijkant van de Nieuwe Kerk. 
  • Rij door tot het eind van deze kerk.

2 Ga aan de linkerkant over de brug. 

  • U stuurt meteen (VROUWENREGT) met links water en de achterzijde van de kerk.
  • Rij tot de tweede straat rechts en ga vóór de brug VLAMINGSTRAAT in. 
  • Rol door tot het pand met het torentje aan de overzijde.

Daar was naast nummer 40a achter de deur het beroemde straatje van Vermeer. In 2015 reconstrueerde kunsthistoricus Frans Grijzenhout onder andere op grond van oude kaarten dat hier het straatje geweest moet zijn.

  • Keer om. 
  • Aan het eind gaat u en meteen de brug over. 
  • Koers tot het Vermeer Centrum Delft.

3 Sla ; u komt op MARKT met links De Nieuwe Kerk en rechts het Stadhuis.

In 1396 begon men met de bouw van de Nieuwe Kerk en precies 100 jaar later werd de toren voltooid. Deze is een paar meter korter dan de domtoren in Utrecht en daarmee de tweede hoogste kerktoren in het land. Vaak was, bijvoorbeeld door brand, herbouw nodig. De laatste spits ontwierp Pierre Cuypers, bekend architect van veel kerken maar ook van het Rijksmuseum en het station in Amsterdam. In de grafkelder van de Nieuwe Kerk liggen de meeste leden van het Koninklijk Huis begraven. Waarom hier en niet in Den Haag? Omdat stamhouder Willem van Oranje in Delft woonde toen hij doodgeschoten werd.

In het begin van de 17e eeuw werd het huidige stadhuis gebouwd naar een ontwerp van Hendrick de Keyser wiens naam nog altijd verbonden is aan de vereniging die zich inzet voor het behoud van historische en architectonische bijzondere gebouwen. Het stadhuis is gebouwd rondom het oudste gebouw van Delft: een belfort ofwel een wacht- of uitkijktoren om de vijand te bespieden.

  • Koers over het plein, daarna langs de rechterzijde van het stadhuis naar de achterkant daarvan.

Tegenover de achterzijde van het stadhuis is de Waag. Zie de weegschalen hoog op de gevel. Om verzekerd te zijn van eerlijke handel moesten handelaren hun goederen in de stadswaag laten wegen. Pas in 1960 werden hier de laatste kazen gewogen.

  • Stuur , ga na de brug en na de volgende brug opnieuw
  • Neem de eerste straat en rij BOTERBRUG uit. 
  • Draai langs het voormalige meisjesweeshuis. 
  • Ga de brug op vanwaar u een fraai uitzicht op de Oude Kerk heeft.

Duidelijk is te zien waarom de bijnaam van de toren Oude of Scheve Jan is…

Treinreizigers slaan over de brug en rijden ruim 300m tot kort na de voetgangersbrug. Volg POPPESTEEG terug naar het station, eindpunt van deze route van de Zonnebloem.

4 Vervolg uw route waar u na een tiental meters op huisnr. 147 bij het kleinste huis van Delft bent.

  • Rij verder tot de poort tegenover de Oude Kerk richting Museum Prinsenhof. 
  • Ga deze en ook de volgende poort door.

Het Prinsenhof is een voormalig klooster waarna het hof van Willem van Oranje hier gevestigd was. Nog altijd zijn in het museum de kogelgaten zichtbaar van de kogels die Willem van Oranje het leven kostten.

  • Tijdens de verbouwing koerst u om het hekwerk heen en neemt u het klinkervoetpad. 
  • Aan het eind rijdt u (SCHOOLSTRAAT) terug naar OUDE DELFT
  • Sla en rol tot de voetgangersbrug. 
  • Ga door de poort; u bent op BAGIJNHOF.

Hier is even verder links een voormalige schuilkerk gevestigd; onzichtbaar vanaf de straat. Tijdens de Gouden Eeuw tolereerden de protestanten de geloofsbeleving van andere godsdienstige groeperingen niet. Die gingen als het ware ondergronds. De oud-katholieke kerk was er een van; nog altijd houden zij hun diensten in dit barokke kerkje.

  • Volg het straatje tot het eind waar de Bagijntoren is.

Deze voormalige waltoren diende als verdedigingstoren. Rechts ziet u molen de Roos; de enige overgebleven molen van de 18 molens die Delft ooit rijk was. Onder u bevindt zich het spoor dat hier tot 2015 bovengronds was.

5 Rij terug over BAGIJNHOF en terug tot u links de Oude Kerk ziet. 

  • Ga de brug over en rol OUDE KERKSTRAAT uit. 
  • Ga ook hier over de brug; u bent bij de beroemde Chocolaterie De Lelie. 
  • Koers
  • VOORSTRAAT wordt HIPPOLYTUSBUURT.

Sint Hippolytus was een bisschop die rond het jaar 235 als martelaar stierf. Na Sint Bartholomeus was hij de tweede naamheilige van een kerk die in 1974 gesloopt werd.

Even verder verwijst de straatnaam CAMERETTEN naar de vier cameren die hier vroeger waren. Dat waren ruimtes waar de lakenhandel plaats vond. Later werden ze gebruikt door Italiaanse bankiers aan wie waarschijnlijk te danken is dat het Italiaanse woord cameretten in zwang kwam. Het bekende Camerettenfestival baseerde zijn naam op dit pleintje.

  • Na de visbanken slaat u , CAMERETTEN
  • Volg VOLDERSGRACHT tot bij het Vermeercentrum.
  • U gaat terug naar MARKT
  • Koers tot voorbij de Nieuwe Kerk; stuur en vrijwel direct .
  • U bent op OUDE LANGENDIJK bij de achterzijde van de Maria van Jessekerk. 

Parkeerde u op de gehandicaptenparkeerplek of in de parkeergarage en wilt u geen gebruik meer maken van horeca dan slaat u . Koers steeds over OUDE en daarna NIEUWE LANGENDIJK tot u terug bent bij uw auto of bij de parkeergarage.

  • Sla en volg direct voorbij de kerk het steegje met het bord Jij bent goud, JOZEFSTRAAT.

Dit steegje is omgetoverd vanwege het project ‘Delft is goud, jij bent goud’. Inwoners en omwonenden kunnen een klinker als cadeau bestellen voor een dierbare met een mooi, bijzonder of ontroerend ofwel ‘gouden‘ verhaal. De naam van diegene op de klinker ligt voor eeuwig verankerd in Delft.

6 Terug op BURGWAL gaat u naar de overkant. 

  • U rijdt waar u langs een poort met het opschrift Gemeenteschool komt. 
  • Even verder is op de hoek Kobus Kuch, eindpunt van deze route van de Zonnebloem. 

Om terug te keren naar parkeerplaats en parkeergarage draait u bij huisnr. 53 uw rug naar Kobus Kuch en koerst over BURGWAL met de bocht naar links. Aan het eind volgt u OUDE- en daarna NIEUWE LANGENDIJK tot u terug bent bij uw auto of bij de parkeergarage.

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder De Zonnebloem en de bewerker(s) Mirjam Aarsman en aan de controleur(s) René de Jong.
© Onbeperkt op Pad / De Zonnebloem. Nadruk verboden.

routekaart