een moment geduld...

Rolstoelroute Park Oudegein West

0,9 km of 1,5 km of 2,0 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 16 mei 2023

Startpunt

TOP Stadspark Oudegein
Parkhout 2
3432 NE Nieuwegein

coördinaten: N52.01890 E5.07999

Introductie

Ten westen van het TOP in Nieuwegein-Zuid voert deze zeer toegankelijke rolstoelroute u door een afwisselend parklandschap. Verschillende soorten inheemse loofbomen en struiken, strakke grasveldjes en fraaie waterpartijen met bruggetjes, eenden en zwanen maken het rollen door deze omgeving tot een klein feestje. En op een terrasje bij het startpunt kunt u dat vieren met een drankje of hapje.

Praktische informatie

De route is goed per auto te bereiken en start vanaf het parkeerterrein. Per OV kunt u daar ook goed komen: de bushalte IJsselsteinseweg ligt op circa 200m en de sneltramhalte Doorslag op circa 500m van het startpunt. Het ruime parkeerterrein kent geen speciale gehandicaptenparkeerplaatsen.

Horeca is er naast het parkeerterrein: Jack's Grillhouse, wo t/m zo geopend vanaf 12 uur. U moet een drempel van bijna 4cm over om binnen te komen en het rolstoeltoegankelijke toilet (RT) te bereiken.

Een bandenpomp biedt de horeca niet, maar aan de overkant van de doorgaande weg vindt u tussen de lantarenpaal en het bankje een openbare pomp voor een Hollands fietsventiel; met uw eigen geschikte adapter (en zo nodig een begeleider) kunt u elke band op spanning brengen.

De route is zo goed als vlak en kent geen obstakels. De bruggetjes zijn vrijwel hellingloos in het pad opgenomen.
Er zijn slechts twee bankjes, na circa 350m en na circa 950m (alleen de langste route). Het bankje dat u even later bij een steiger ziet, is - evenals die steiger zelf - te moeilijk bereikbaar en daardoor niet aan te raden.

Honden zijn aangelijnd welkom in het park, de baasjes hebben opruimplicht. Op de heenweg begint na het fietspad waarover de 0,9km inkorting rechtsaf gaat, een smal losloopgebied (geen opruimplicht) tussen uw pad en de weg-met-fietspad links van u. Bij de vijver voor het keerpunt mag uw hond ook rechts van het pad en zelfs de vijver in. Het losloopgebied eindigt bij de kruising tussen asfaltweggetje Geinoord en het fietspad. Nieuwegein noemt een hoge boete (€ 90) voor overtreders. Er staan echter geen paaltjes of bordjes die losloopgebieden aangeven. In de routebeschrijving staan aanwijzingen en in het gps-bestand staan waypoints die begin en einde van het losloopgebied markeren.

Tip: u kunt deze tocht prima combineren met de route Rolstoelroute Park Oudegein Oost vanaf hetzelfde startpunt.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Toegangshekje horeca
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Alleen op heenweg
Helling 0% (vlak)
Dwarshelling Geen
Obstakels < 1cm
Een paar omhoogstuwende wortels onder het asfalt
Minimale doorgang 100,0cm
Hekken of sluisjes ja
Hekken of sluisjes zelfstandig te passeren nee
Toegangshekje horeca
Ondergrond
Verhard wegdek
Overal egaal asfalt

Routebeschrijving

Aanrijroute vanaf de sneltramhalte: rol over het perron tot vlak voor de doorgaande weg en sla , AALSCHOLVER. Ga op de kruising, ALBATROS. Koers bij huisnr. 2 met een zigzagje over het tegelpad. Kruis ALBATROS en het rode fietspad en ga opnieuw met een zigzagje over het tegelpad langs de bushalte. Rij steeds en over de brug tot aan Jack's Grillhouse en de parkeerplaats bij het TOP. Keer straks langs dezelfde weg terug.

Aanrijroute vanaf de bushalte komend vanuit Nieuwegein: u gaat in de rijrichting van de bus steeds en over de brug tot aan Jack's Grillhouse en de parkeerplaats bij het TOP. Terugweg: steek bij het TOP de weg over en stuur over de brug en naar de bushalte.

Aanrijroute vanaf de bushalte komend vanuit Vianen: u koerst tegen de rijrichting van de bus in terug over de brug. Ga bij de fietsoversteekplaats de weg over naar Jack's Grillhouse en de parkeerplaats bij het TOP. Terugweg: vanaf het TOP en Jack's Grillhouse rijdt u zonder over te steken over de brug en naar de bushalte.

1 U kiest rechtsachter op de parkeerplaats het wandelpad naar de T-splitsing.

 • Ga en neem de eerste afslag naar de driesprong bij het bruggetje.
 • Volg het pad over drie bruggetjes tot de kruising.
 • U rijdt en komt bij de afslag scherp rechts.

Links ziet u een bankje, het enige op de twee ingekorte routes.

 • Kies de afslag scherp ; u bereikt de kruising met een fietspad.

Het Stadspark Oudegein is aangelegd in 1977. De sporen van de oorspronkelijke Oude Geinsche Polder zijn nog goed te herleiden. Er zijn in dit deel van het park enkele kleinere waterpartijen en ligweides aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Ook zijn er een outdoor fitness parcours, een natuurijsbaan en een coopertestbaan te vinden.

Let op: inkorters voor 0,9km gaan . Rol op de kruising midden op het grasveld en neem daarna de eerste afslag . Volg dit pad steeds . Aan het einde van de flauwe bocht naar rechts ziet u uw eindbestemming liggen; neem de afslag  en ga meteen naar de parkeerplaats, einde van deze route van Onbeperkt op Pad.

 • Rij , het fietspad overstekend, naar de driesprong en houd aan.

Links van u is de strook tussen het pad en de weg een hondenlosloopgebied.

 • Negeer de eerste afslag naar rechts en rol door tot de volgende afslag rechts.

Let op: inkorters voor de 1,5km gaan . Stuur meteen weer naar de zeer schuine T-splitsing en kies nogmaals . Volg dit pad steeds , een fietspad kruisend. Aan het einde van de flauwe bocht naar rechts ziet u uw eindbestemming liggen; neem de afslag  en ga meteen naar de parkeerplaats, einde van deze route van Onbeperkt op Pad.

 • U vervolgt uw weg en u komt bij een bankje met uitzicht op de vijver.

Vanaf hier mag uw hond ook langs de vijver los rennen en zelfs erin springen.

 • Rol het pad uit.

2 U slaat op het - ook door auto's bereden - asfaltweggetje (GEINOORD).

Van deze weg mag uw hond nog in de vijver zwemmen.

 • Stuur op de kruising met het fietspad .

Hier eindigt het hondenlosloopgebied.

 • Rij meteen - vóór het bruggetje - over het fietspad.
 • Rol steeds tot aan de kruising bij de fitnessapparaten.
 • Vervolg uw weg .
 • Aan het einde van de flauwe bocht naar rechts ziet u uw eindbestemming liggen; neem de afslag  en ga meteen naar de parkeerplaats, einde van deze route van Onbeperkt op Pad.
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart