een moment geduld...

Holterberg

6,1 km

Aanbieder van de route: De Mooiste Routes

Laatst gewijzigd: 26 januari 2024

Startpunt

Buitengewoon Holten
Holterberweg 11A
7451 JL Holten

coördinaten: N52.29770 E6.42038

Introductie

Deze rolstoelroute voert u over een bosrijk deel van de Holterberg, een fraai natuurgebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hoe hard het ook waait, u zult er tijdens deze ruim 6km lange tocht weinig last van hebben, omdat u door een beschut dennenbos over leuke paadjes rijdt. U komt - als u wilt - langs de Canadese Begraafplaats, dat prachtig in de bossen van Holten verscholen ligt. Vooral in de vroege ochtend, wanneer er nog weinig of geen andere mensen zijn, is deze rustplaats indrukwekkend.

Praktische informatie

Parkeren kunt u tegenover het Café Restaurant Buitengewoon Holten aan de andere kant van Holterbergweg op het een ruime parkeerterrein, met twee gehandicaptenparkeerplaatsen. Naast dit parkeerterrein vindt u Restaurant 't Losse Hoes. Beide horecagelegenheden hebben een rolstoeltoegankelijk toilet (RT).
Vanaf dit parkeerterrein bereikt u heel makkelijk het Natuurmuseum Holterberg. Daar vindt u ook een RT. Een bezoekje is zeker de moeite waard. Voor wandelingen door de natuur kan de struinrolstoel worden geleend.

De route is bijna nergens vlak. De eerste tijd rijdt u golvend naar beneden en de tweede helft weer golvend omhoog. Het verschil tussen hoogste en laagste punt is zo'n 35m. Af en toe zijn er hellinkjes tot 5%, zowel omlaag als omhoog. Gemotoriseerd en met goede remmen is het een heerlijke tocht. Het is raadzaam uit uw eigen ervaring met vooral lange hellingen af te leiden of u met een handbewogen rolstoel deze hindernissen kunt nemen. Er is geen mogelijkheid tot inkorting.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig ja
Acculader aanwezig ja
Verhuur (off road) rolstoel ja
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Duwen of remmen rolstoel over lange hellingen tot 5%
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling > 4% - <10% (sterk hellend)
Steeds af (1 tot 5%) en dan op (1 tot 5%)
Dwarshelling Geen
Obstakels < 4cm
Enkele wortels onder fietspad
Minimale doorgang 90,0cm
Ondergrond
Halfverhard, grof/hobbelig
Verharde fietspaden, enkele halfverharde stukken

Routebeschrijving

1 U verlaat het terras van Buitengewoon Holten en steekt via het klinkerpad WULLENBERGWEG over.

  • Volg dit klinkerpad langs WULLENBERGWEG tot de kruising met OUDE HELLENDOORNSEWEG.
  • U koerst over het fietspad aan de linkerkant. Al dalend bereikt u de T-splitsing.

Tip: ga over EEKHOORNWEG voor een bezoek aan de Canadese Begraafplaats. Het bezoekerscentrum (zomertijd alle dagen open van 10-17 uur, windertijd wo t/m zo van 11-16 uur) is rolstoeltoegankelijk, met RT. De erebegraafplaats zelf is voor een groot deel rolstoeltoegankelijk; u kunt ook over het steeds strak gemaaide gazon rrijden. Na uw bezoek keert u terug naar de T-splitsing.

Toen Nederland op 10 mei 1940 door de nazi’s werd overvallen, vond Koningin Wilhelmina haar toevlucht in Engeland. Maar zelfs Engeland werd te gevaarlijk. In 1942 vertrok kroonprinses Juliana naar Canada. Na de bevrijding, die mede dankzij de Canadezen mogelijk werd, keerden zij en haar gezin terug. De bijzondere vriendschapsband tussen Canada en ons land werd gelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog en is tot op heden beslist niet verloren gegaan. De hier begraven 1355 Canadezen zijn bijna allemaal in de laatste maanden van de WOII gesneuveld.

  • Rol over EEKHOORNWEG tot aan de kruising bij P(addenstoel) 20536.
  • Rij stevig door tot de volgende fietspadkruising.

2 U kiest en gaat na circa 400m met de bocht mee naar links; het fietspad is hier en daar wat hobbelig door slijtage en onderliggende boomwortels.

  • Volg VOSSENWEG  steeds over twee kruisingen tot de T-splitsing bij P-21372/001.

Tot het einde van de 19e eeuw was de Holterberg een uitgestrekt heideveld. Door de uitvinding van kunstmest hadden de boeren de heide als graasvlakte voor hun schapen niet meer nodig. Er werden toen zoveel mogelijk dennenboompjes geplant, die eenmaal groot, nuttig waren in de mijnbouw.

  • Ga en koers langs P-23671 steeds tot de kruising met de halfverharde weg (WULLENBERGWEG); rechts herkent u Buitengewoon Holten.
  • U rolt naar Buitengewoon Holten, einde van deze rolstoelroute van Onbeperkt op Pad.
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder De Mooiste Routes en de routemaker(s) Igno van Heijst en aan de controleur(s) Tineke Hirschler.
© Onbeperkt op Pad / De Mooiste Routes. Nadruk verboden.

routekaart