een moment geduld...

Ommetje Zonnestraal

1,5 km of 2,9 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 9 augustus 2022

Startpunt

P Landgoed en brasserie Zonnestraal
Loosdrechtse Bos 21
1213 RH Hilversum

coördinaten: N52.20190 E5.15468

Introductie

Deze rolstoelroute begint met een uitgebreide blik op een prachtig gerestaureerd voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, geïnspireerd door Le Corbusier: het voormalige sanatorium Zonnestraal. Het landgoed, waar deze tocht begint en eindigt, bestaat uit een mooi parkbos. Even buiten Zonnestraal bezoekt u Landgoed de Rading, een idealistische tuinderij met winkel en lunchroom. Vanaf het terras van Brasserie Zonnestraal heeft u een fraai uitzicht over het bos- en heidegebied dat aan het landgoed grenst.

Praktische informatie

Het startpunt van de wandeling is bushalte Zonnestraal op de parkeerplaats in het Landgoed Zonnestraal, bij Loosdrechtsebos 21, waar de bus vanaf station Hilversum stopt. Er is ruimschoots parkeerruimte.

Brasserie Zonnestraal - alle dagen open van 10 tot 17 uur - bereikt u 250m na de start. In de Brasserie is een geheel rolstoeltoegankelijk toilet; vraag de bediening u even de weg te wijzen. Om het gebouw binnen te komen, moet u over een smalle drempel van 2cm heen.
De lunchroom op Landgoed de Rading - bekijk de openingstijden op de site - heeft wel een toilet, maar dat is niet rolstoeltoegankelijk.

De route gaat geheel over verharde en halfverharde wegen en paden. Slechts hier en daar is er een kleine oneffenheid van minder dan 2cm. U komt hier en daar over een goed berijdbare verkeersdrempel.

Heeft u vlak voor het eindpunt zin nog iets langer van het bos te genieten? Kies dan voor een extra heen-en-weertje over het Jan van Zutphenpad. Gps'ers volgen Alt Zonnestra. U verlengt uw tocht dan met maximaal 2 x 350m. Het pad is wat hobbelig door boomwortels onder het wegdek.

Interessante informatie over de historie en de bouwwijze en architectuur van Zonnestraal leest u op de website. Ook Landgoed de Rading biedt informatie op de site.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig ja
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Drempels bij horeca; dwarshellingen
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling < 2,5% (licht hellend)
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Meestal te vermijden door wat meer op het midden de rijden; ingang Landgoed de Rading een iets grotere dwarshelling
Obstakels < 2cm
Kleine oneffenheden; alleen bij Brasserie drempels 3cm
Minimale doorgang 110,0cm
Hekken of sluisjes ja
Hekken of sluisjes zelfstandig te passeren ja
Een ruime fietssluis
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal

Routebeschrijving

1 Vanaf bushalte Zonnestraal bij de vier rond-gedakte werkplaatsen gaat u naar de rotonde; volg de eerste weg .

 • Voor het parkeerplaatsje houdt u links aan, tegen de rijrichting in; u rolt langs het witte paviljoen links van u.

Dit is het Mr. H.C. Dresselhuys paviljoen. Het draagt de naam van de secretaris-generaal van het Nederlandsche Roode Kruis die in de jaren '20 van de vorige eeuw de realisering van sanatorium Zonnestraal mede mogelijk heeft gemaakt. In 2003 verkeerde het paviljoen in zo'n deplorabele staat dat het helemaal in de steigers gezet is en ingepakt in witte folie in afwachting van de beslissing van wat ermee moest gebeuren. In 2005 is gelukkig beslist dat restauratie uitgevoerd zou worden. Zie hier het sublieme resultaat.

Neem desgewenst de betegelde ingang naar de Brasserie.

 • Na een links-rechts bochtje koerst u over het tegelpad langs nog een wit paviljoen, nu rechts van u.

Herkent u iets dat u op TV gezien heeft? In dit pand, het Eventcentrum, werd in 2019 de slotzitting van elke aflevering van de Rijdende Rechter opgenomen.

 • Ga aan het eind het beklinkerde pleintje op en sla in de richting van de donkere rietgekapte villa.

De villa is in de jaren '10 van de vorige eeuw neergezet als bouwpakket vanuit het Engelse Norwich. Na de dood van de eigenaar is het bij Zonnestraal getrokken; de eerste drie tuberculosepatiënten zijn daar verpleegd tot de bouw van het sanatorium gereed was.

 • U koerst over het eerste pad schuin langs de villa.
 • Houd aan op het pleintje en rol langs het ronde gebouwtje tot aan de viersprong bij HilverZorg.

Het ronde gebouwtje, De Koepel, deed oorspronkelijk dienst als verblijfplaats voor de 18 dienstmeisjes van Zonnestraal, met voor elk een eigen zit-slaapkamer. Nu is het een bezoekerscentrum en tentoonstellingsruime.

2 U kiest vrijwel het smalle asfaltpad met links van u een speeltuintje en dierenweide.

 • Rol , buig mee met het pad en rij langs het bankje tot aan de omgekeerde Y-splitsing.
 • Ga scherp , weer langs een bankje, en kies direct erna het tegelpaadje .
 • U koerst over de klinkerweg langs de statige appartementen.
 • Rij met de bocht mee naar links en neem het halfverharde pad naar de afsluitboom.

3 Rol langs de afsluitboom; u komt meteen op een kruising.

Inkorters slaan naar de asfaltweg en volgen die . Lees de Tip na nummer 4, het vierde bolletje. Ga verder over de asfaltweg tot aan de bushalte bij de werkplaatsen, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.

 • U rijdt over het pad en over de klinkerweg tot het einde.

Het monumentje dat u daar links om de hoek ziet is een eerbetoon aan Jan van Zutphen (1863 -1958), strijder tegen tuberculose en voor de rechten van arbeiders, door wie hij liefkozend 'ome Jan' werd genoemd.

 • Ga over het dubbele fietspad tot het klinkerweggetje-met-fietssluis rechts.

Let op: op zondag - en van januari t/m maart ook op za - is Landgoed de Rading gesloten. Kies op die dag, of als u het Landgoed wilt overslaan, dit klinkerweggetje achter de fietssluis. Lees verder bij nummer 4, het tweede bolletje: 'Volg het weggetje met...'

 • U rolt circa  80m verder over het fietspad en u gaat over de beklinkerde inrit Landgoed de Rading binnen.
 • Vlak voor de parkeerplaats slaat u om over enkele (half)verharde paden de winkel, de tuin en het terrasje te bezoeken.
 • Keer terug naar de parkeerplaats.

4 U rijdt over de uitrit naar het dubbele fietspad en slaat .

 • Kies na circa 80m het klinkerweggetje achter de fietssluis.
 • Volg het weggetje met de bocht naar rechts tot het einde en sla .
 • Rol de klinkerweg helemaal uit en neem het halfverharde fietspad naar de asfaltweg.
 • U koerst .

Tip: vindt u het jammer dat u bijna bij het eindpunt bent? Kies dan na ruim 250m het Jan van Zutphenpad, een fraai fietspad door het bos; volgt het zo ver u wilt - tot aan het wildrooster is het circa 350m - en keer dan langs dezelfde weg terug. Rol .

 • U gaat over de brede asfaltweg, helemaal tot de bushalte bij de werkplaatsen, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.

 

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart