een moment geduld...

Wandelroute Broekhuizen

2,0 km of 2,4 km

Aanbieder van de route: Staatsbosbeheer

Laatst gewijzigd: 7 maart 2023

Startpunt

P Broekhuizen
naast Middelweg 85
3956 TL Leersum

coördinaten: N52.01200 E5.40784

Introductie

Het rolstoelpad Wandelroute Broekhuizen van Staatsbosbeheer ligt aan de zuidrand van de Utrechtse heuvelrug. Daardoor komt u zowel door een (park)bos als langs weilanden met schapen. En in het midden troont Kasteel Broekhuizen, ooit begonnen als ridderhofstad in de Middeleeuwen en nu uitgegroeid tot een landhuis waarin onder de naam Parc Broekhuizen een luxe hotel-restaurant resideert. U kent de omgeving vast wel uit de eerste vier seizoenen van het culinair óók hoogstaande programma Heel Holland Bakt. Het goed begaanbare wandelpad voert u langs alle aspecten van het park, inclusief enkele fragmenten van de geschiedenis.

Praktische informatie

Het startpunt is een klein parkeerterrein met twee gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen. Is dit parkeerterein vol, rij dan naar Broekhuizerlaan 2: vlak voor Parc Broekhuizen is een tweede parkeerterreintje - zonder gereserveerde plaatsen - waar u ook kunt starten. Vanaf hier is de route 2,0km doordat u het heen-en-weertje naar het officiële startpunt links kunt laten liggen. Is ook dat parkeerterrein vol, lees dan in de routebeschrijving de overige opties.

U volgt de witte pijltjes op de blauwe vierkantjes. Wanneer u het park na het sluisje even moet verlaten over de asfaltweg, ontbreekt het pijltje naar rechts. Ga 50m naar rechts en pak bij het tweede sluisje de route weer op.
Bij het bolle bruggetje en de helling is de hulp van een begeleider verstandig.
Er zijn twee rolstoeltoegankelijke picknickbankjes, 500m en 1,2km na de officiële start.
In de chique Bistro Lof (200m het park in over de inrit bij Parc Broekhuizen) bent u weliswaar welkom, maar voor het toilet moet men daar een smalle en steile trap op. Ons is verzekerd dat het mogelijk is met een golfkarretje naar het Parc hotel gebracht te worden, waar wel een toilet bereikbaar is. Een goede mogelijkheid is ook dat u na uw tocht naar Restaurant Darthuizen rijdt, 900m vanaf het startpunt. U bent daar welkom voor een consumptie; er is een rolstoeltoegankelijk toilet (RT).

Voor meer informatie over deze tocht kijkt u op de site van Staatsbosbeheer. De restanten van de stormschade in 2021 zijn weer opgeruimd.

Tip: U kunt deze tocht prima combineren met de Wandelroute Natuur zonder Drempels, 3,3km rijden vanaf de parkeerplaats Broekhuizen.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering ja
Donkerblauw vierkant met witte pijl
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Pittige helling 4%
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Na 500m 1 picknickbankje; 2 bankjes moeilijk bereikbaar
Helling 2,5 - 4% (hellend)
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Door ruime padbreedte geen probleem
Obstakels < 2cm
Bolle brug 3%; opgang naar asfaltweg drempel 1cm
Minimale doorgang 120,0cm
Hekken of sluisjes ja
Hekken of sluisjes zelfstandig te passeren ja
Doorgang sluis 120cm
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal
Goed begaanbaar

Routebeschrijving

Overige parkeeropties:

Zijn beide parkeerterreintjes vol, dan kunt u mogelijk een plekje vinden in de berm aan het begin van de oprijlaan naar Parc Broekhuizen; daar is ruimte voor een paar auto's.

Ook in de berm van de Broekhuizerlaan, voorbij de oprijlaan en na de kleine brug, kunnen een paar auto's staan.

Tenslotte kunt u over de oprijlaan de bordjes P Parc Broekhuizen volgen; neem de bordjes 'Parkeren verboden' ter harte en rij helemaal door naar de zeer grote parkeerplaats. Stap uit, verlaat de parkeerplaats tegen de rijrichting in en kies de eerste afslag scherp rechts. Volg dit pad tot de eerste afslag links, waar het rolstoelpad vandaan komt; onthoud dit punt om straks weer naar de auto terug te keren. Loop rechtdoor, u bent op de route. Vanaf hier is de tocht 2km.

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Staatsbosbeheer en de bewerker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Foeke Jan Reitsma.
© Onbeperkt op Pad / Staatsbosbeheer. Nadruk verboden.

routekaart