een moment geduld...

Heidetuin en Klein Lourdes

1,7 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 23 mei 2022

Startpunt

P Arnhemsebovenweg
Arnhemsebovenweg, schuin t.o. Wethouder Verhaarlaan
3971 MD Driebergen-Rijsenburg

coördinaten: N52.06270 E5.28270

Introductie

Deze afwisselende rollator- en rolstoelroute voert u over verharde en halfverharde paden en ook over een paar goed begaanbare bospaden langs een aantal pareltjes van Driebergen. Eerst werpt u een blik op de prachtige Heidetuin. Daarna voert de route u naar Klein Lourdes, een kleine nagebouwde Mariagrot. U komt opnieuw in de heidetuin. Vervolgens maakt u een ommetje rond de Eendenplas. Terug bij het startpunt kunt u een extra heen-en-weertje - leuk ook voor de hond - naar een picknickplaats en de losloopweide maken.

Praktische informatie

De inrit van de gratis parkeerplaats ligt circa 120m ten noordwesten van het einde van Wethouder Verhaarlaan en is herkenbaar aan het verkeersbord 'eenrichtingsweg - inrijden'. Er zijn geen speciale parkeerplekken maar er is ruimte genoeg.
De route is met de bus bereikbaar, uitstaphalte Melvill van Carnbeelaan, Driebergen-Rijsenberg. De halte ligt vlakbij het startpunt; u kunt de route oppakken naast de halte.

De dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke horecagelegenheid met idem toilet is hotel Bergse Bossen aan de Traaij in Driebergen, op 2km afstand, waar u van harte welkom bent. Bergse Bossen is alle dagen open, van vroeg tot laat.

Na een regenperiode kan hier en daar een nat stukje bospad achterblijven.
De tocht leidt u twee keer naar een prachtig overzicht van de heidetuin, maar niet er doorheen. De paden zijn breed genoeg maar soms zijdelings hellend of modderig en er zijn flink wat boomwortels. Vanaf de bankjes waar u naartoe wordt geleid, kunt u zelf beslissen of u nog wat meer van nabij wilt en kunt bekijken.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Richels en boomwortels
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Alleen op het eerste deel van de route
Helling < 2,5% (licht hellend)
Een paar korte klimmetjes, minder dan 2%
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Obstakels < 2cm
Enkele richels en boomwortels
Minimale doorgang 100,0cm
Ondergrond
Onverhard, stevig
Enkele korte passages onverhard maar goed begaanbaar bospad

Routebeschrijving

Bent u met de bus gekomen? Ga dan naar het zeebrapad. Kwam u uit de richting Zeist, dan gaat u het halfverharde pad op; kwam u uit de richting Driebergen, steek dan over en ga het halfverharde pad op. Lees verder bij nummer 1, het derde bolletje: 'Op de eerste kruising koerst u ...'

1 U staat bij de inrit van de parkeerplaats met uw gezicht naar de straat.

 • Rij over het trottoir tot aan het zebrapad vlak voor de bushalte.
 • Steek over en ga het halfverharde pad op tussen de betonnen paaltjes door.
 • Op de eerste kruising koerst u het bospad in naar de T-splitsing; links ziet u een bankje.

U heeft een fraai uitzicht op de heidetuin. De tuin is in 1953 aangelegd op een open plek die was ontstaan na de zware februaristorm, als experiment. De heide groeide steeds verder en uiteindelijk kreeg de tuin zelfs internationale bekendheid.

 • Keer terug naar de kruising en vervolg het halfverharde pad tot aan de volgende kruising.
 • Sla en direct na het bruggetje .
 • Kies op de driesprong en draai met een ruime bocht de eerste afslag in. U bent bij de boskapel in de vorm van een grot.

De grot is een van de overblijfselen van het rijke roomse leven dat Driebergen vanaf begin 19de eeuw overspoelde. Een katholieke ondernemer kocht het landgoed Sparrendaal en liet zijn eigen katholieke dorp Rijsenburg bouwen. Sparrendaal was een tijdje de residentie van de Utrechtse aartsbisschop Joannes Zwijssen, die in 1856 opdracht gaf tot de bouw van een seminarie. Priesterstudenten richtten de ‘grot’ - een halfrond bemost bouwsel van gestapelde stenen - begin 1900 op, als een kopie van de Franse grot waarin de heilige maagd in 1858 aan het herderinnetje Bernadette Soubirous zou zijn verschenen.

2 Keer om na uw bezoek aan de grot en rol terug naar de driesprong en dan naar het bruggetje.

 • Ga eroverheen; neem de eerste afslag en rij aan het eind de klinkerstrook op.
 • Volg deze strook met de bocht mee naar rechts.
 • Na circa 40m kiest u schuin het halverharde fietspad.
 • Negeer het eerste zijpad naar rechts en rol naar de viersprong.
 • Neem niet het pad scherp rechts maar kies het pad schuin naar het bankje.

In de heidetuin zijn circa 150 soorten heide bijeengebracht, waarvan er altijd wel enkele in bloei staan. Het tuinlandschap is verder verfraaid met een groot assortiment varens, rododendrons en diverse soorten naaldbomen en berken.

 • Direct na het bankje slaat u naar het asfaltweggetje.
 • Steek over en volg het fietspad tussen de witte paaltjes door.
 • Negeer de afslag scherp naar links.
 • U komt bij de Y-splitsing van halfverharde paden.

3 Kies de rechtertak, met het oranje-zwarte pijltje.

 • Volg dit halfverharde pad steeds met een wijde boog met de klok mee om de Eendenplas heen.
 • Met een haakse bocht naar links komt u bij het fietspad langs de doorgaande weg.
 • Langs Paddenstoel 62488/003 steekt u fietspad en weg voorzichtig over.
 • Ga aan de overkant naar de inrit van de parkeerplaats, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.

Let op: busreizigers volgen na het oversteken het trottoir langs het fietspad tot aan de bushalte.

Wilt u met broodjes en koffie (en de hond) nog een extra heen-en-weertje langs het hondenlosloopgebied maken? Rol dan de inrit van de parkeerplaats op en kies schuin rechts het fietspad. Al gauw ziet u de eerste pichnicktafel langs het bospaadje schuin rechts. Vervolg voor de tweede tafel het beter begaanbare fietspad en neem de eerste afslag . Vanaf beide kunt u met de hond het grasveld op - vanaf de eerste wat lastiger dan vanaf de tweede. Ga via het fietspad terug naar de parkeerplaats.

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart