een moment geduld...

Vlonderpad De Wieden

1,1 km

Aanbieder van de route: Natuurmonumenten

Laatst gewijzigd: 11 maart 2023

Startpunt

Bezoekerscentrum De Wieden
Beulakerpad 1
8326 AH Sint Jansklooster

coördinaten: N52.68450 E6.00331

Introductie

Het voor rolstoelen geschikte vlonderpad gaat door De Wieden in de Kop van Overijssel. Dit prachtige, uitgestrekte laagveengebied is een afwisseling van rietlanden en moerasbossen, doorsneden door watertjes. Het is ook een vogelrijk gebied. Het bijzondere van de rietlanden is dat ze met de onderliggende veenlaag op het water drijven. Het pad ligt laag en lijkt daardoor ook te drijven. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden behoort tot de belangrijkste natuurgebieden in Europa.
Natuurmonumenten heeft de route in twee richtingen gemarkeerd maar wij vinden hem het mooiste door tegen de klok in te gaan.

U kunt ook een vaartocht door het natuurgebied maken. De excursieboot is geschikt voor lichte rolstoelen, helaas niet voor elektrische. Neem contact op met het bezoekerscentrum om te informeren en te reserveren.

Vanaf het bezoekerscentrum neemt u het klinkerpaadje langs de boerderijtjes tot na de theeschenkerij. U slaat linksaf en volgt verder het gemarkeerde vlonderpad.

Praktische informatie

Er is een gehandicaptenparkeerplaats op het verder ruime parkeerterrein.

Bij de start, Bezoekerscentrum De Wieden, is informatie over het gebied te verkrijgen. U kunt er ook voor koffie of thee terecht. De openingstijden wisselen met de seizoenen dus kijk op de site om teleurstelling te voorkomen. Honderd meter verder ligt Theeschenkerij De Wieden met een mooi terras. Deze is van april tot en met oktober geopend maar niet dagelijks dus kijk op de website. In het boerderijtje er schuin tegenover, de expositieruimte, is een rolstoeltoegankelijk toilet (RT).

Interessante punten onderweg zijn voorzien van informatiebordjes over het ontstaan en het vroegere gebruik van het gebied. Een uitgebreide (braille)tekst is beschikbaar in het bezoekerscentrum.

Het pad is behalve voor mensen in een rolstoel ook geschikt om met een kinderwagen te volgen. Het is voorzien van een afrijdbeveiliging die ook als gidslijn kan dienen.
Meer informatie over de tocht kunt u vinden op de site van Natuurmonumenten

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering ja
In twee richtingen gemarkeerd met rode pijltjes. Markering start bij het bruggetje naast de theeschenkerij.
Gidslijn ja
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Picknickbank bij parkeerterrein en theehuis. In het rietland zijn ook twee bankjes die alleen via een hellingbaan te bereiken zijn.
Helling > 4% - <10% (sterk hellend)
Op- en afrit steil bruggetje
Dwarshelling < 10cm/m (1:10)
Licht golvend pad door verzakking
Obstakels Egaal
Minimale doorgang 110,0cm
Ondergrond
Verhard wegdek
Aanlooproute vanaf parkeerterrein is een hobbelig klinkerpaadje. De route zelf bestaat uit een vlonder met een raster van 4cm.
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Natuurmonumenten en de bewerker(s) Jos Baardemans en Joke Baardemans en aan de controleur(s) Joke Baardemans en Jos Baardemans.
© Onbeperkt op Pad / Natuurmonumenten. Nadruk verboden.

routekaart