een moment geduld...

Rolstoelroute Horsmeertjes en Mokbaai

1,8 km of 3,0 km

Aanbieder van de route: Staatsbosbeheer

Laatst gewijzigd: 29 september 2022

Startpunt

Parkeerplaats Mokweg
1,3km voorbij Mokweg 12
1797 SB Den Hoorn (Texel)

coördinaten: N53.00530 E4.75084

Introductie

Hors en Geul zijn twee prachtige onderdelen van het zuidelijke duinlandschap van Texel en twee goed per rolstoelpad bereikbare uitzichtpunten laten u daar volop van genieten. Het mooiste uitzichtpunt bereikt u al na 300m en alles wat u daarna nog doet en ziet is extra versiering van uw duinimpressie. De weg die de twee uitzichtpunten verbindt, loopt langs de Mokbaai en is één uitgerekt uitzichtpunt op zich! Afhankelijk van het seizoen kunt u genieten van vele vogelsoorten en allerlei prachtige duinvegetatie. Vergeet uw verrekijker niet!

Praktische informatie

Het startpunt is alleen per auto te bereiken. Er zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen. Bij het startpunt is ook een picknickplek.

Horeca vindt u op enige afstand: in Den Hoorn komt u langs Inn de Knip, alle dagen open vanaf 10 uur; er is geen rolstoeltoegankelijk toilet, het normale toilet is boven, maar u mag vragen naar het privé-toilet beneden. Een uitstekende gelegenheid, waar u ook nog van de zee kunt genieten, is
Strandpaviljoen Paal 9, op 5,5km vanaf het startpunt aan de Mokweg en alle dagen open vanaf 10 uur. Het parkeerterrein, met 4 gehandicaptenparkeerplaatsen, is pal naast het Paviljoen. Dit heeft een rolstoeltoegankelijk toilet (RT). Voor de ingang van Paal 9 begint ook een betonnen pad dat u tot aan het strand laat rollen; het heeft een helling van ongeveer 4%.

De hoofdroute bij het startpunt kunt u beginnen over de hobbelige grasklinkerweg; er begint echter vlak naast de gehandicaptenparkeerplaatsen een smal schelpenpaadje van 60m dat u brengt naar het gedeelte waar naast het grasklinkerpad een glad maar scheef tegelpad ligt. In beide gevallen: na ruim 120m gaat de weg over in een asfaltweg.
U kiest het eerste paadje rechts - een licht hellend schelpenpad van circa 130m - om naar het eerste uitzichtpunt te gaan. Dit mag u niet missen, het is er prachtig! Keer om en vervolg aan het eind rechtsaf de asfaltweg.
Tussen de hoge duinvegetatie door heeft u regelmatig zicht op het zuidelijke Horsmeertje - het best aan het eind, waar u omkeert en langs de verharde weg terug gaat.
Het keerpunt (met bankje) biedt een goed uitzicht op het zuidelijke Horsmeertje. Wie goed genoeg ter been is, kan rechtsaf over het mulle zand en direct weer rechtsaf over een zeer smal schelpenpaadje observatiepunt Waterral (met bankje) bereiken; de afstand is bijna 50m, licht hellend. Het uitzicht is niet zo fraai als het eerste, maar wel mooi.

De route bevat af en toe korte hellingen van 2 tot 4%. De markering is simpelweg de verharde weg zelf; waar die ophoudt, keert u om.

Op weg naar het startpunt reed u - circa 700m nadat u huisnummer 12 voorbij bent - langs het aan de Mokweg gelegen uitkijkpunt Hors en Geul. U kunt besluiten hier met de auto naar terug te tijden en het uitzichtpunt te beklimmen (helling circa 3% over 80m) en dan uws weegs te gaan. U kunt ook besluiten zonder de auto langs de Mokweg te rollen. U heeft steeds een fraai uitzicht over de vaak vogelrijke Mokbaai en u komt langs een bankje en een oorlogsmonument. Uiteraard moet u ook weer terug langs dezelfde weg naar het startpunt, maar dat is geen straf gezien het uitzicht.
Natuurlijk kunt u het ook in omgekeerde volgorde doen: eerst naar Hors en Geul en dan de ‘hoofdroute’.

Vermelding van de uitzichtpunten en informatie over het zuidelijke duingebied vindt u in de folder van Staatsbosbeheer.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering ja
Verharde weg van start tot keerpunt
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Hobbelige beginpassage; eventueel extra paadje naar een alleen te voet toegankelijk uitzichpunt
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling 2,5 - 4% (hellend)
Bevat korte lichtglooiende gedeelten
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Alleen kort tegelgedeelte, te vermijden via hobbelige grasklinkers
Obstakels Egaal
Minimale doorgang 90,0cm
Ondergrond
Verhard wegdek
Eerste 100m hobbelige grasklinkers naast schuin naar links hellend tegelpad; daarna effen asfalt
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Staatsbosbeheer en de bewerker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / Staatsbosbeheer. Nadruk verboden.

routekaart