een moment geduld...

Vogelkijkpunt Prins Hendrik Zanddijk

1,0 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 8 augustus 2023

Startpunt

P Prins Hendrikzanddijk
300m Oost van afslag naar Redoute 12
1797 SX Den Hoorn (Texel)

coördinaten: N53.03020 E4.81953

Introductie

De drie kilometer lange strook opgespoten zand - de Prins Hendrik Zanddijk - tussen de veerhaven en de haven van Oudeschild op Texel vormt een nieuw natuurparadijsje voor vele vogels. Het jarenlang omstreden project van dijkverzwaring heeft uiteindelijk tot dit compromis geleid. Het gebied is alleen toegankelijk voor wetenschappers, maar bijna een kilometer voor Oudeschild is een futuristisch en zeer ruim vogelkijkpunt gebouwd. Dit is wél voor iedereen toegankelijk en u kunt er gemakkelijk komen om te genieten van het uitzicht over de Waddenzee en de zandplaten waar vogels als dwergsterns, scholeksters en bontbekplevieren maar soms ook lepelaars en steltlopers te spotten zijn. U mag zelfs op robben hopen.

Praktische informatie

De parkeerplaats vindt u 300m ten oosten van Redoute 12 maar wordt niet als zodanig aangegeven. De open halfverharde plek aan de dijk, bij een trap met aan beide zijden een fietspad op- en afgang, rijdt u op via de grijze klinkerstrook. Er zijn geen specifieke gehandicaptenparkeerplaatsen.
De dichtstbijzijnde horeca- of toiletvoorzieningen vindt u aan de haven in Oudeschild. Navigeer naar Haven 10 (Oudeschild) voor het gezellige Café Restaurant De Kombuis; er is een rolstoeltoegankelijk toilet (RT). Men helpt u graag met een drempelhulp als de drempel te hoog is. U kunt ook - gratis - gebruikmaken van de voorzieningen in het toiletgebouw van de Haven Oudeschild, eveneens met een zeer ruim RT; het is in mei t/m september in elk geval alle dagen open tussen 9 en 16 uur; in april en oktober door de weeks ook, maar in het weekend slechts tot 13 uur.

Op het uitkijkpunt is een vaste, hangende telescoop gemonteerd, bereikbaar voor wie minstens 1,70m lang is. Een wankel opstapje maakt hem ook voor kinderen bruikbaar. Zittend in uw voertuig kunt u met uw eigen scoop of kijker rondspeuren, vanaf elk gewenst punt op het zeer ruime plateau.
Het uitkijkpunt is een winderige plek. Zorg voor goed beschermende kledij.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Hekje van en naar parkeerplaats
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg nee
Helling 2,5 - 4% (hellend)
De dijk op en af
Dwarshelling Geen
Obstakels Egaal
Minimale doorgang 100,0cm
Hekken of sluisjes ja
Hekken of sluisjes zelfstandig te passeren nee
Eén hekje aan het begin
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal

Routebeschrijving

1 U rolt over het parkeerterrein naar het bordje voetpad.

  • Ga door het klaphek en volg het stijgende pad met een scherpe bocht naar links tot het tegelplateautje.
  • Buig met het pad mee naar rechts.
  • Rij door tot aan de eerste afslag, scherp links.
  • U volgt dit pad en komt bij het uitkijkpunt.

Met uw eigen kijker of via de vaste telescoop kunt u van noordoost tot zuidwest de Waddenzee afspeuren. Afhankelijk van het tij, het weer, de kijker en de zin van de dieren kunt u ook nog robben spotten.

2 U verlaat de uitkijk over pad van aankomst.

  • Kies bij de splitsing.
  • Rol het pad via het tegelplateautje helemaal uit.
  • Ga door het klaphek naar de parkeerplaats, einde van de tocht van Onbeperkt op Pad. 
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart