een moment geduld...

Rondje Wijboschbroek

3,5 km of 5,8 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 24 juni 2022

Startpunt

De Schaapskooi
Martemanshurk 12
5482 WP Schijndel

coördinaten: N51.62660 E5.46592

Introductie

Deze rolstoelroute gaat vanaf de Schaapskooi door het mooie Brabantse land. Het noordelijke deel voert u door Wijboschbroek. Het zuidelijke deel loopt over een mooi fietspad door Smaldonk.
Het is een prachtig gebied met paddenpoelen, grienden, heggen en houtwallen. Om de kleine graslanden staan knotwilgen. In de weilanden van Staatsbosbeheer lopen de Lakenvelders. Plantensoorten zoals de Margriet en de Echte Koekoeksbloem komen hier veel voor. Het gebied is rijk aan amfibieën.
U eindigt weer bij de Schaapskooi, die schaapskudde van Stichting Oude Inheemse Rassen in het Schijndels Landschap herbergt.

Praktische informatie


Parkeren kunt u op de parkeerplaats van De Schaapskooi. De horecagelegenheid Skupke op hetzelfde terrein is rolstoeltoegankelijk. Er is ook een rolstoeltoegankelijk toilet (RT).

De wegen en paden zijn geheel verhard. Een aantal verspreide richels of hobbeltjes van minder dan 2cm en de lichte zijdelingse helling van het dubbele fietspad bepalen de zwaarte van de tocht.

Er zijn verspreid over de route bankjes aanwezig. Waar op de kaart twee icoontjes langs het Ben Peterspad staan, treft u wel vier zitbankjes aan, vrij snel na elkaar, waarvan de tweede een picknicktafel is.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Voor handbewogen roltsoel wegens dwarshelling dubbele fietspad
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling 0% (vlak)
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Martemanshurk en Dintersedijk hebben een licht bollend profiel. Het lange dubbele fietspad langs Steeg helt vaak van rechts naar link enigszins, maximaal 2%.
Obstakels < 2cm
Minimale doorgang 90,0cm
Ondergrond
Verhard wegdek

Routebeschrijving

 

1 Vanaf het parkeerterrein van de Schaapskooi rolt u over MARTEMANSHURK tot aan de T-splitsing.

  • Kies PASTOOR VAN VROONHOVENSTRAAT.
  • U neemt de eerste afslag DINTHERSEDIJK.
  • Ga steeds tot de kruising met een fietspad en sla , KRUISSTEEG.

Het Wijboschbroek was vroeger een gebied met moerasbossen. De bomen werden in de loop van de tijd gerooid en er kwamen akkers. Maar zoals de naam ook al zegt: het bleef een broek, een nat gebied. Aan het einde van de 19e eeuw gaven de boeren het op, werden er ophogingen gemaakt en weer bomen aangeplant. Het begin van het Wijboschbroek zoals we het nu kennen…

  • Rij dit pad uit; u komt bij een dubbel fietspad voor de doorgaande weg.
  • Rol tot aan de eerste afslag links, MARTEMANSHURK.

Let op: inkorters gaan terug naar de Schaapskooi, eindpunt van deze route van OOP.

2 U vervolgt het dubbele fietspad ruim 800m tot de afslag links, BEN PETERSPAD.

  • Ga dit fietspad in.

De Smaldonk was een van de favoriete plekken van heem- en natuuronderzoeker Ben Peters, naar wie het pad dat door het gebied loopt genoemd is. Peters was actief bij verschillende verenigingen. Hij bracht de Schijndelse flora in kaart en schreef het boek ‘Schijndel in het groen’. Maar hij was ook prominent lid van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, de Heemkundekring en het Natuur- en Milieucentrum (NMC) en hield hij zich bezig met de historie van Schijndel. Hij struinde graag in Smaldonk rond en deed er veel natuuronderzoek. Hij werd geprezen in zijn contacten en onderhandeling met de boeren en mocht over het grondgebied van de boeren lopen wanneer hij bezig was met zijn levenswerk, het inventariseren van de Schijndelse flora.

  • Rij het slingerende pad helemaal uit.

Op ongeveer een derde van dit pad passeert u het Kinderbos. Voor alle kinderen die in het jaar 2000 geboren zijn en in Schijndel woonden, heeft de gemeente Schijndel in dit bos, aan het Ben Peterspad, een boom geplant. In het kinderbos zijn twee boomsoorten aangeplant: de Es en de Zomereik. Beide soorten komen van oudsher in dit gebied voor. Het kinderbos is in 2001 tot stand gekomen in samenwerking met het Staatsbosbeheer.

Let op: vlak na het bordje 'einde fietspad' staat in het begin van de S-bocht het laatse bankje; nog even stil genieten?

  • Rol tot de T-splitsing.
  • Kies PASTOOR VAN VROONHOVENSTRAAT.
  • U neemt de eerste weg MARTEMANSHURK en rijdt terug naar de Schaapskooi, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.

 

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Christien van den Besselaar en aan de controleur(s) Foeke Jan Reitsma.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart