een moment geduld...

Vesting Willemstad

1,2 km of 3,0 km of 3,4 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 21 maart 2025

Startpunt

Parkeerterrein Havenhoofd
Havenhoofd
4797 SR Willemstad

coördinaten: N51.69580 E4.44221

Introductie

Een route door de pittoreske Vesting Willemstad voert u terug in de geschiedenis. Het stadje was een strategisch punt in de Zuidwaterlinie en beheerste de toegang tot het Hollands Diep. U krijgt een goed beeld hoe een vesting eruit ziet. Geniet van de oude straatjes maar ook van het uitzicht over de omringende landerijen en het water.

Praktische informatie

U kunt gratis parkeren op het Havenhoofd. Daar zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen.
Een alternatieve parkeerplaats is aan de zuidkant, net buiten de vesting aan de Singel. Als u daar parkeert heeft u horeca halverwege de route.

Bij de startpunten is geen horeca. Na ongeveer 300m vindt u in de vesting het dagelijks geopende Het Wapen van Willemstad. Het restaurant heeft een rolstoeltoegankelijk toilet (RT) maar om daar te komen moet u gebruik maken van de achteringang of te laten vragen naar de oprijplaat. Er vlakbij en iets later aan de route, is Bellevue Bar Bistro dat aan de Benedenkade rolstoeltoegankelijk is en beschikt over een RT. Vraag wel even om de oprijplaat. Verder zijn er in de Voorstraat diverse terrasjes.

Bezoekerscentrum Mauritshuis is toegankelijk met een rolstoel. Er is een lift voor rolstoelen en een RT.

'Weetjes' in waypoints

De 'weetjes' bij deze route zijn opgenomen in waypoints. U kunt ze openen door ze aan te klikken in uw gps-app. Ook in een gps-apparaat zijn ze te openen; dit werkt op elke type toestel iets anders. Raadpleeg eventueel de handleiding van de gps. Gebruikers van een Garmin krijgen de weetjes te zien als ze de route via BaseCamp overzetten naar het toestel.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst nee
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg ja
Bankjes onderweg ja
Helling < 2,5% (licht hellend)
Een tiental meters de vestingwallen op en af
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Normale afwatering van trottoirs en wegen
Obstakels Egaal
Minimale doorgang
Ondergrond
Verhard wegdek
Verhard pad maar ook veel klinkers en een klein stukje kinderkopjes

Routebeschrijving

Start u de route bij het parkeerterrein aan de Singel? U rijdt dan van de weg af naar het einde van het parkeerterrein en gaat langs de afsluitboom. Begin te lezen bij nummer 3.

1 U neemt het voetpad langs het frietkot naar de ingang van de Belgische Erebegraafplaats.

Op deze militaire begraafplaats liggen 159 verdronken militairen uit België. De meesten waren krijgsgevangen genomen door de Duitsers en werden per schip naar gevangenkampen vervoerd. Zij kwamen om toen hun schip op 30 mei 1940 op een mijn liep. Later zijn ook nog andere Belgen hier begraven die elders in Nederland waren gesneuveld.

  • Steek de rotonde over.
  • U gaat langs het water de vesting in.

Willemstad, in 1584 vernoemd naar de vermoorde Willem van Oranje, maakte als vestingstad deel uit van de Zuidwaterlinie. Dit was een keten van versterkingen om de zuidelijke grens van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te beschermen tegen vijandelijke invasies. De vesting heeft de vorm van een zevenpuntige ster. Op de punten van de ster staat een bastion, genoemd naar de toenmalige provinciën. Het iets terugstaande eerste grote gebouw rechts is het Arsenaal, de voormalige wapenopslag.

  • Rij door tot Het Wapen van Willemstad.

Wilt u de horeca bezoeken dan moet u gebruikmaken van de achteringang of naar de oprijplaat vragen. Om bij de achteringang te komen, vervolgt u de route tot en met het tweede bolletje hieronder.

  • Houd en u komt op een T-splitsing.
  • U slaat .

Als u voor het begin van het voetpad gaat komt u bij de achteringang van Het Wapen van Willemstad.

  • U volgt de straat met een bocht naar links.
  • Koers het idyllische klinkerpaadje midden over GROENSTRAAT uit.

Rechts voor ziet u een statig gebouw in Hollandse renaissancestijl. Het is het Mauritshuis, begin 17e eeuw gebouwd in opdracht van Prins Maurits, die het wilde gebruiken als jachtslot. Na Maurits' overlijden heeft het onder meer gediend als ambtswoning van de gouverneur, als hospitaal en als gemeentehuis. Het gebouw is nu een informatiepunt over de Zuiderwaterlinie.

  • U draait HOFSTRAAT.
  • Rol door tot de trappen aan uw rechterhand.

Rechts van u staat de Koepelkerk. Het was de eerste kerk in de noordelijke Nederlanden die speciaal voor protestantse diensten werd gebouwd. Prins Maurits verleende financiële steun voor de kerk, op voorwaarde dat deze in een ronde of achtkante vorm zou worden gebouwd.

Let op: volgt u de route van 3,0km ga dan tot bij de zebra. Koers ook hier . Lees verder bij nummer 2, zevende bolletje: 'Houd en neem het voetpad...'

2 Sla  en volg het door bomen omzoomde voetpad, VOORSTRAAT.

  • U rijdt het pad helemaal uit tot aan de haven.

Let op: volgers van de versie van 1,1km slaan hier . U volgt het pad langs de waterkant de brug over tot aan de rotonde en het parkeerterrein. Eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.

  • Draai .
  • Het pad buigt naar rechts.

De molen voor u, d'Orangemolen, is een stellingmolen wat te zien is aan de omloop halverwege. Vanaf deze galerij kan de molen bediend worden. De molen moet hoog zijn om tussen de bebouwing voldoende wind te vangen, nodig om de molen te laten draaien en het koren te malen. De molen dankt zijn naam aan Willem van Oranje. Hij was de heer van dit gebied en had daarmee het recht een molen te laten bouwen.

  • Direct na de molen negeert u het voetpad links en kiest 10m verder het fietspad .
  • U volgt dit pad langs de gracht tot u na de brandweergarage op de kruising met LANDPOORTSTRAAT komt.
  • Steek de straat over en sla .
  • Houd en neem het voetpad langs het water.
  • U komt uit bij een parkeerterrein.
  • Draai .

Vanaf het pad kunt u het karakteristieke patroon van een oud-Nederlands vestingstelsel zien: rechte wallen en uitstekende bastions omgeven door een brede, natte gracht. De bastions zijn zo geconstrueerd dat ze elkaar wederzijds kunnen dekken. De bastions en wallen zijn opgeworpen met aarde, vooral klei. Dat was een ruim beschikbaar, goedkoop materiaal met als grote voordeel dat het de door de vijand afgevuurde kogels kon smoren.

3 Volg het wandelpad over de wal tot de driesprong.

  • U gaat scherp tot na de grote bocht naar rechts.
  • Draai en steek de weg over.
  • U rolt, met de begraafplaats rechts van u naar de T-splitsing.
  • Sla en rijd langs het Hollands Diep tot de pier.
  • U koerst naar het parkeerterrein, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Jos Baardemans en Cor de Klerck en aan de controleur(s) Jos Baardemans.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart