een moment geduld...

Tussen Zonnehoek en Zonnestraal

3,3 km of 6,0 km of 7,2 km

Aanbieder van de route: Onbeperkt op Pad

Laatst gewijzigd: 25 juni 2022

Startpunt

Cafetaria Egelshoek
Noodweg 52
1213 PZ Hilversum

coördinaten: N52.19400 E5.15393

Introductie

Deze afwisselende rolstoel- en scootmobielroute tussen de bossen van Zonnehoek en Zonnestraal biedt voor elk wat wils. De kortste route voert u met wat pittige klimmetjes over de uitgestrekte Hoorneboegsche Heide en terug langs de bosrand van het Landgoed Zonnestraal. De twee langere routes leiden u ook dat landgoed binnen door het schaduwrijke bos. U ziet de fraai gerestaureerde paviljoens van het voormalige sanatorium. In een daarvan kunt u genieten van wat Brasserie Zonnestraal u te bieden heeft. Daartoe behoort zeker het uitzicht vanaf het terras.

Praktische informatie

U kunt parkeren bij het Cafetaria De Egelshoek. Is daar te weinig ruimte, dan kunt u ook aan de overkant terecht bij Vliegveld Hilversum. Er zijn geen specifieke gehandicaptenparkeerplaatsen.

Eenvoudige horeca vindt u bij het Cafetaria, dat alle dagen van 10 - 20 uur open is. Er is een terras en alleen een eenvoudig buitentoilet. Aan de overkant kunt u terecht in Restaurant Vliegveld Hilversum met een groot terras. Het toilet is wel ruim, maar niet rolstoeltoegankelijk; u zult een paar stappen moeten lopen. Het etablissement is alle dagen vanaf 10 uur open.
Tijdens de twee langere routes komt u langs Brasserie Zonnestraal, open van 10 - 17 uur. Dit beschikt over een rolstoeltoegankelijk toilet (RT), dat u op aanvraag kunt gebruiken. Volgt u alleen de korte route, dan kunt u er voor of na uw tocht uiteraard naartoe rijden.

U gaat alleen over verharde en halfverharde wegen en fietspaden. Er zijn meerdere wildroosters, die niet allemaal een bypass hebben; alleen op de kortste tocht is er maar één rooster, met een bypass. De bypasses die er zijn hebben ook een hekje, dus een begeleider is dan gewenst. Voor de hond is het verstandig een loopmat mee te nemen.
Tijdens de eerste 2km treft u een pittig klim aan van zo'n 400m met een stijging tot 3%. De hele tocht is verder licht glooiend meestal 1% en soms tot 2%.
Op de langste route rijdt u de hele weg Loosdrechtse Bos op het landgoed Zonnestraal uit. Deze weg heeft veelal een afschot tot 2 of 3%. Voor handbewogen rolstoelen kan dat lastig zijn. De weg is breed genoeg om ook vlak te kunnen rijden, maar autoverkeer kan het af en toe nodig maken even de schuine kant te gebruiken.

Op de Hoorneboegsche Heide gunnen veel hondenliefhebbers hun viervoeter een uitje, meestal op de wandelpaden maar ook wel op uw fietspaden. Boven de hei ziet en hoort u regelmatig een vliegtuigje.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig nee
Acculader aanwezig nee
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering nee
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Sommige horeca-drempels, hekjes bij bypass roosters
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg ja
Bankjes onderweg ja
Vooral veel op de eerste 2km
Helling 2,5 - 4% (hellend)
Glooiend parcours, op de eerste 2km soms tot 2,5 à 3% omhoog
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Kan op de asfaltweg in Zonnestraal op de langste route hinderlijk zijn voor handbewogen rolstoelrijders i.v.m. autoverkeer
Obstakels < 2cm
Enkele drempels, met name bij horeca
Minimale doorgang 90,0cm
Wildrooster ja
Wildrooster zelfstandig te passeren nee
Wildrooster grootste afstand tussen spijlen 5 cm
Enkele roosters zonder bypass; neem hondenmat mee
Hekken of sluisjes ja
Hekken of sluisjes zelfstandig te passeren nee
Bij bypasses van sommige wildroosters
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal

Routebeschrijving

1 U staat aan het begin van de inrit van de parkeerplaats met uw gezicht naar de weg.

 • Rij en meteen weer over het fietspad richting Hilversum.
 • Koers tot aan de kruising bij P(addenstoel)-20143/002.
 • U rolt richting Lage Vuursche en bereikt de driesprong van fietspaden bij P-20433/001.

Om u heen ziet u de Hoorneboegse heide. In lang vervlogen tijden was hier een open vlakte met daarop een zeer kenmerkende boom als herkenningspunt: een beuk (of boek) met een aparte kromming (hoorn). Hadden wij toen al routes gemaakt, dan schreven we '... en bij de Hoornboek houdt u links aan'. Op zo'n manier ontstond de naam Hoorneboeg.

 • Houd aan langs het bankje en rij tot aan de kruising bij P-62439/002.
 • U gaat ; u komt op de kruising bij P-20730/001.

Let op: inkorters voor 3,3km slaan en rijden het fietspad helemaal uit; u bent terug bij Cafetaria De Egelshoek, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.

2 U koerst naar de volgende kruising.

 • Rij JAN VAN ZUTPHENPAD helemaal uit.

U bent Landgoed Zonnestraal binnengereden. In de jaren '20 van de vorige eeuw is hier een sanatorium voor tbc-patiënten opgericht. Jan van Zutphen was een van de grote initiatiefnemers van dit project Zonnestraal. Nu zijn er in de paviljoens verschillende medische instellingen gevestigd.

 • Rol over de asfaltweg; op de rotonde neemt u de eerste weg .
 • Voor het parkeerplaatsje houdt u aan, tegen de rijrichting in; u rolt langs het witte paviljoen links van u.

Dit is het Mr. H.C. Dresselhuys paviljoen. Het draagt de naam van de secretaris-generaal van het Nederlandsche Roode Kruis die in de jaren '20 van de vorige eeuw de realisering van sanatorium Zonnestraal mede mogelijk heeft gemaakt. In 2003 verkeerde het paviljoen in zo'n deplorabele staat dat het helemaal in de steigers gezet is en ingepakt in witte folie in afwachting van de beslissing van wat ermee moest gebeuren. In 2005 is gelukkig beslist dat restauratie uitgevoerd zou worden. Zie hier het sublieme resultaat.

Neem desgewenst de betegelde ingang naar de Brasserie.

 • Na een links-rechts bochtje koerst u over het tegelpad langs het volgende witte paviljoen, nu rechts van u.

Herkent u iets dat u op TV gezien heeft? In dit pand, het Eventcentrum, werd in 2019 de slotzitting van elke aflevering van de Rijdende Rechter opgenomen.

 • Ga aan het eind het beklinkerde pleintje op.

3  Sla in de richting van de donkere rietgekapte villa.

De villa is in de jaren '10 van de vorige eeuw neergezet als bouwpakket vanuit het Engelse Norwich. Na de dood van de eigenaar is het bij Zonnestraal getrokken; de eerste drie tuberculosepatiënten zijn daar verpleegd tot de bouw van het sanatorium gereed was.

 • Laat de villa links liggen en koers over het klinker- wordt asfaltweggetje tot aan de T-splitsing bij de brede asfaltweg.

Let op: inkorters voor 6,0km gaan en direct terug over JAN VAN ZUTPHENPAD tot aan de kruising met ZUIDERHEIDEWEG. Rol , u komt weer bij de kruising bij P-20730/001. Kies en rij steeds het fietspad helemaal uit; u bent terug bij Cafetaria De Egelshoek, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad. 

 • Rij de asfaltweg helemaal uit.

4 Ga over het fietspad naar de eerste fietspad-afslag rechts bij P-62441/002.

 • Volg dit pad (ZUIDERHEIDEWEG), verderop  over de kruising met JAN VAN ZUTPHENPAD, tot de kruising bij P-20730/001.
 • Kies en volg steeds het fietspad; het brengt u terug bij Cafetaria De Egelshoek, eindpunt van deze route van Onbeperkt op Pad.
Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Onbeperkt op Pad en de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Mirjam Aarsman.
© Onbeperkt op Pad / Onbeperkt op Pad. Nadruk verboden.

routekaart