een moment geduld...

Parkpad en Heksenpad Oostbroek

1,7 km

Aanbieder van de route: Utrechts Landschap

Laatst gewijzigd: 4 juli 2022

Startpunt

't Winkeltje van Oostbroek
Bunnikseweg 39
3732 HV De Bilt

coördinaten: N52.09100 E5.18889

Introductie

Deze korte maar zeer fraaie rolstoelroute loopt door het park van het Landgoed Oostbroek. Het historische begin daarvan was in 1122, toen hier een benedictijner abdij werd gesticht. Er is - dankzij Utrechts Landschap - veel veranderd sinds die tijd en waarschijnlijk ook mooier geworden. Want mooi is het! U maakt over verharde en halfverharde paden en over glad-metalen slingerbruggetjes een prachtige korte tocht door een zeer afwisselend natuurdecor langs bos, bloemen en waterpartijen. Voor kinderen is het ook nog eens avontuurlijk, omdat de route voor hen een Heksenpad is. En aan het eind is er de kloostertuin, met dieren en een kruiden- en vlindertuin. Een oase van rust, tenzij winden uit NW, N of NO verkeersgeruis aandragen; maar ook dan geniet het oog volop.

Praktische informatie

De enige juiste manier om Landgoed Oostbroek per auto te bereiken - ook al wijst uw gps iets anders - is langs het Wilhelmina Kinderziekenhuis en dan over de Hoofddijk naar de Bunnikseweg.
Er zijn geen speciale gehandicaptenparkeerplaatsen. U parkeert op de eerste parkeerplaats rechts bij de rolstoeltoegankelijke horecagelegenheid 't Winkeltje van Oostbroek. Hier vindt u informatie, drankjes en hapjes, en een ruim rolstoeltoegankelijk toilet (RT). Ook kunt u hier voor € 2.- het boekje kopen waarmee u van het Parkpad een Heksenpad maakt. Check op de website wel even de beperkte openingstijden van 't Winkeltje. Het park ingaan kan altijd. Neem wel het eenrichtingsverkeer in acht.
Is - vooral in het weekend - deze kleine parkeerplaats vol, rij dan verder over de asfaltweg: na 50m ziet u links een tweede en nog 150m verder rechts een derde parkeerplaats. Lees de aanloop naar de wandeling in de routebeschrijving. Daar vindt u ook nog een paar route-aanwijzingen. Om de eerste maar vast te verklappen: u volgt de wandelpaaltjes met de rode streep met daarin in zwarte letters de naam Knuppelpad.

Voor meer informatie kijkt u op de site van Utrechts Landschap.

Route informatie

Bandenpomp aanwezig ja
Acculader aanwezig ja
Verhuur (off road) rolstoel nee
Meerdaagse route nee
Markering ja
Wandelpaaltjes met rode streep met daarop in zwarte letters Knuppelpad
Gidslijn nee
Gidslijn vanaf station/halte nee
Begeleider gewenst ja
Richels brugopgang en ondergrond-overgangen; brede moerasbruggen (175cm) zonder leuning; graspaden in de kruiden- en vlindertuin
Losloopgebied nee
Bandenpomp onderweg nee
Acculader onderweg nee
Bankjes onderweg ja
Helling 0% (vlak)
Dwarshelling < 2cm/m (1:50)
Aan beide zijden licht aflopend voor regenafvoer
Obstakels < 2cm
Eenrichtingsverkeer wegens leuningloze bruggen; richels bij het op- en afgaan van de bruggen
Minimale doorgang 120,0cm
Ondergrond
Halfverhard, fijn/egaal
Sommige pad-delen wat robbelig; na regen een enkele plas en wat modderige stukken

Routebeschrijving

Aanloop vanaf P2:

Verlaat de parkeerplaats en ga rechtsaf ruim 50m naar de start bij 't Winkeltje.

Aanloop vanaf P3:

Wilt u eerst naar 't Winkeltje en/of de toiletgelegenheid, ga dan vanaf de parkeerplaats linksaf over het asfaltweggetje naar de start; de afstand is ruim 250m. Wilt u liever eerst de tocht maken en pas aan het einde bij 't Winkeltje komen, ga dan vanaf de parkeerplaats linksaf over het asfaltweggetje en neem de eerste afslag rechts; volg de rode route. Na uw verpozen bij 't Winkeltje volgt u alsnog het begin van de tocht. Wanneer u na circa 120m bij het asfaltweggetje komt, gaat u rechtsaf naar de parkeerplaats. Op de heenweg kunt u deze kortere 'doorsteek' niet maken vanwege het eenrichtingverkeer.

Over de route:

Naast Parkpad en Heksenpad heet de route ook Knuppelpad. Volg de wandelpaaltjes met de rode streep waar die laatste naam in te lezen is.

Na het fraaie landhuis, waarin Utrechts Landschap zetelt, ziet u een paaltje met de rode streep, een blauw-wit rolstoel-icoon en een blauw-wit pijltje 'rechtdoor' - de bedoeling daarvan is niet duidelijk; vervolgens komt u op een splitsing, waar rechts - soms met enige moeite door de begroeiing - het paaltje met de rode streep te vinden is. Kiest u hier rechts, dan volgt u de gehele route met een fraaie lus en een rustiek bankje; aan het eind van de lus gaat u rechtsaf voor het bankje aan het grasveld langs. Kiest u links op de splitsing, dan is de route 150m korter en komt u al snel bij het bankje aan het grasveld.

Volg de aanwijzingen in het park betreffende de wandelrichting: loop met de klok mee door het park omdat de leuningloze bruggen te smal zijn om twee rolstoelen elkaar probleemloos te laten passeren.

De kruiden- en vlindertuin is niet in de route opgenomen. U ziet hem aan het eind van de wandeling links. De graspaden zijn redelijk goed berijdbaar, maar bij wat nattigheid is een begeleider wel prettig om makkelijker te kunnen manoeuvreren met een rolstoel.

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op onbeperktoppad.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op onbeperktoppad.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Vindt u het belangrijk dat we deze routes kunnen blijven aanbieden en actueel houden? Doneer dan via de donatieknop op de website.

Met dank aan de aanbieder Utrechts Landschap en de bewerker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Foeke Jan Reitsma.
© Onbeperkt op Pad / Utrechts Landschap. Nadruk verboden.

routekaart